Trængt syrisk præsident tilbyder amnesti for desertører

Det er udtryk for desperation, når Syriens præsident, Bashar al-Assad, nu appellerer til desertører for at genopbygge sin hær, mener militæranalytiker ved Forsvarsakademiet Lars Cramer-Larsen

- Han kalder på hjælp, han ikke kan få, siger han til Ritzau.

Lørdag udstedte præsidenten et dekret på det statslige tv, som siger, at straf er ophævet for desertører - uanset om de befinder sig i Syrien eller uden for landets grænser.

Det tyder på, at den syriske hær er skrumpet til en kritisk størrelse fra de omkring 450.000 mand inklusiv reserven, den ifølge Lars Cramer-Larsen bestod af, inden borgerkrigen brød ud i Syrien.

- I virkeligheden en kæmpestor hær, men det var en kolos på larvefødder, siger han om hæren, der i dag er stærkt presset efter en fire år lang krig, hvor præsidentens hær kæmper mod flere forskellige oprørsgrupper - deriblandt Islamisk Stat.

Inden borgerkrigen brød ud, var Assads hær da også uligevægtig, selvom den var stor.

Assads mindretal, alawitterne, var specialtrænede styrker tæt på præsidenten, mens de sunnimuslimske soldater havde langt dårligere udstyr og var dårligere trænet.

Det er først og fremmest sunnimuslimer, der er deserteret for at vende sig mod præsidenten og kæmpe med oprørsgrupper.

En del unge mænd er også flygtet fra landet for at undgå at blive indkaldt til den obligatoriske militærtjeneste.

De seneste måneder har den syriske regeringshær tabt terræn i store dele af den nordvestlige Idlib-provins, ligesom hæren har måttet opgive at forsvare Palmyra i det centrale Syrien, der er indtaget af Islamisk Stat.

Flere diplomater siger ifølge nyhedsbureauet AFP, at den syriske hær nu har fokus på at forsvare strategiske områder som Damaskus, Homs og steder, hvor alawitterne er stærkt repræsenteret - det vil sige navnligt ved kystområderne.

Mangel på soldater har betydet, at regeringen har måttet ty mere og mere til hjælp fra andre militante grupper, som er loyale over for Assad. Disse bliver betalt meget rundhåndet, fordi de har meldt sig frivilligt til kamp.

I de seneste uger har Libanons store shiamuslimske gruppe, Hizbollah, også spillet en mere synlig rolle i kampen mod de syriske oprørsgrupper i kampe ved Qalamoun og i den nærliggende syriske by Zabadani, i bjergregionen på grænsen til Libanon og tæt på den syriske hovedstad.

/ritzau/

Dagens Gossip