Trængte ministre mødte vælgernes vrede

Landet over blev regeringstoppens repræsentanter overdøvet af vrede tilhørere, der tog både stemmer, fløjter og horn i brug for at sikre, at budskaberne fra de forhadte ministre ikke blev hørt. Flere personer blev desuden anholdt for mere håndgribelige protester. I Aarhus sprøjtede en ung mand vand i ansigtet på statsministeren efter hendes tale på Tangkrogen. Han sigtes nu for vold.

Siden regeringsskiftet i 2011 er arbejdernes internationale kampdag blevet en mulighed for at vise modstand mod den på papiret rødeste regering, Danmark nogensinde har haft, konstaterer Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.

»1. maj er blevet en manifestation af, at S og SF har skabt enorme frustrationer blandt sine kernevælgere. Der er utroligt mange, der føler sig groft svigtet af det kursskifte, som de er slået ind på siden valget,« siger han.

Mellem buhråbene fik Helle Thorning-Schmidt og hendes partilederkollega, Annette Vilhelmsen (SF), dog også leveret nogle politiske pointer. Dels forsvarede de den økonomiske politik, der først og fremmest er skyld i deres vigende popularitet, dels lagde de afstand til de borgerlige partier, som de har indgået flere nøgleaftaler med.

Ingen af delene vil formentlig redde de to partier fra den historiske vælgerlussing, som de står til at få, vurderer Thomas Larsen.

»Det er tydeligt, at regeringens topfolk er ekstremt trængte. De forsøger at fokusere på forskellene mellem regeringen og blå blok, men det er meget svært at trække forskellene op, når man har lavet reformer med de selvsamme partier,« siger han.

Den politiske kommentator noterer sig også, at flere ledende socialdemokrater, heriblandt statsministeren, benyttede kampdagen til at affyre en bredside mod regeringens vrangvillige støtteparti, Enhedslisten.

»På den yderste venstrefløj er svaret, at mens man venter på revolutionen, så skal man bare bruge nogle flere penge. Offentlige penge forstås,« sagde Helle Thorning-Schmidt.

Der er lagt op til et brutalt opgør med støttepartiet, vurderer Thomas Larsen, der dog heller ikke tror, at det vil bremse vælgerflugten.

»Over for vælgerne understreger det bare, at regeringen er mere blå end rød,« siger kommentatoren, der forudser, at de kommende finanslovsforhandlinger bliver ekstremt vanskelige for regeringen.

»Enhedslisten og regeringen står milevidt fra hinanden, og ministrenes 1. maj-taler er bare med til at eskalere konflikten,« siger Thomas Larsen.

Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen (Ø), indledte sin tale i Fælledparken i København til at tage afstand fra protestråbene mod S- og SF-politikerne. Men resten af hendes tale var én lang kritik af regeringens politik.

»Det er mere end på tide, at regeringen viser, at den ikke bare står på arbejdsgivernes side. Det er mere end på tide, regeringen viser, at den står i spidsen for lønmodtagernes regering. Vi har ikke brug for flere Lars Løkker på Christiansborg. Vi har brug for det modsatte,« erklærede hun.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip