Trafikråd: kørekort til 17-årige er en god idé

Regeringen vil, med et blåt flertal i ryggen, gøre det muligt for 17-årige at tage kørekort. I Rådet for Sikker Trafik bliver der taget godt imod det forslag, siger dokumentationschef Jesper Sølund til Ritzau.

- I Rådet for Sikker Trafik er vi meget positive over for forslaget. Vi har selv været bannerførere for, at man får erfaringer med det, siger han.

Modellen, som regeringens forslag er bygget op om, er hentet i Tyskland. Her har man haft gode erfaringer med at give de 17-årige kørekort, hvorefter de i det efterfølgende år skal have en bilist med minimum ti års erfaring ved deres side.

I regeringens forslag vil der i første omgang være tale om en treårig forsøgsordning af den tyske model.

Netop en forsøgsordning er den rigtige vej at gå i starten, mener Jesper Sølund, som fortæller at de unge bilisters ulykkesrisiko, som er seks til syv gange højere end forældrenes, allerede er sænket med omkring 20 procent i Tyskland.

Ifølge Jesper Sølund skyldes faldet, at de unge får mere træning under kontrollerede former.

- Vi mener ikke, at man bare skal kaste sig blindt ud i det. Vi ønsker, at man gennemfører nogle pilotprojekter, hvor man kan høste erfaringer, for erfaringer fra andre lande kan aldrig overføres direkte, men man kan lade sig inspirere af dem, siger han.

Flere kritikere af den tyske ordning frygter, at de unge bilister vil arve de ældre bilisters dårlige vaner, men det er dokumentationschefen uenig i.

- Det er der ikke noget, der tyder på i undersøgelserne, men det er væsentligt, om man får trænet nok, for man skal som bilist op og køre over 1000 timer for at få erfaring nok, som kan styrke ens sikkerhed, siger han.

Han understreger også, at forslaget ikke erstatter den nuværende køreuddannelse, men at det er et åbent spørgsmål, hvor mange af de unge som eventuelt vil benytte sig af muligheden.

- Det er snarere et supplement til køreuddannelsen. Spørgsmålet er så, i hvilket omfang de unge vil benytte sig af det. I Tyskland er det kun omkring 20 procent af en årgang, som benytter sig af muligheden, siger han.

/ritzau/

Dagens Gossip