Tre af 17 påståede ofre udsat for menneskehandel

I en principiel dom afviste Retten i Hillerød mandag eftermiddag at anerkende en lang række rumænere som ofre for menneskehandel.

Anklagemyndigheden havde tiltalt tre herboende rumænske søskende for at have udsat 17 landsmænd for menneskehandel. Men kun i tre af tilfældene var retten enig.

Ikke desto mindre er anklager Mads Kruse begejstret for, at han som den første anklager i Danmark har haft held til at benytte sig af straffelovens paragraf om menneskehandel i forbindelse med udnyttelse til kriminalitet.

- Jeg er ekstremt tilfreds, siger anklageren til Ritzau.

- I sager om grænseoverskridende kriminalitet er det meget svært at tilvejebringe vidner. I den her sag har vi kun haft held til at få 11 af 17 vidner ind. Der er sket domfældelse for de tre, og det er tilfredsstillende.

Retssagen er den første i danmarkshistoriens største kompleks om menneskehandel.

I alt mener politiet, at op mod 300 rumænere er blevet opsøgt i Rumænien og lokket med et arbejde i Danmark. I stedet for et job er deres identiteter imidlertid blevet misbrugt til at begå omfattende bedrageri med.

- Men nu har retten tilkendegivet, hvordan den her nye kriminalitetsform skal imødegås. Jeg føler, at vi har fået nogle klare retningslinjer for, hvordan der skal rejses tiltale i sådan en sag, siger Mads Kruse.

Advokat Kåre Traberg Smidt repræsenterer en af de dømte. Sagen igennem har han insisteret på, at der ikke var tale om menneskehandel, men at de påståede ofre netop kom til Danmark for at begå kriminalitet.

- Det er meget tankevækkende, at der kun er sket dom for menneskehandel med tre personer, siger advokaten.

I retten er det kommet frem, at størstedelen af de 17 påståede ofre er vokset op i den samme lille landsby i Rumænien.

På den baggrund har forsvarsadvokaterne undret sig over, at ofrene ikke advarede hinanden mod at komme til Danmark, hvis de blev behandlet så skidt, som de har forklaret.

- Nu har jeg ikke læst dommen. Men jeg tror, at vi har fået medhold i, at folk i den lille by nok har vidst, hvad der foregik i Danmark. De tre, som blev menneskehandlet, kommer - så vidt jeg ved - ikke fra byen, siger Kåre Traberg Smidt.

De dømte straffes med mellem to og tre års fængsel og udvises alle fra Danmark for bestandigt. To af dem har anket dommen til landsretten.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip