Tre deler Nobelprisen i medicin for hjerneforskning

Skrevet af admin

06/10/2014

Mest læste i dag

Nobelprisen i medicin 2014 deles ligeligt med den ene halvdel til John O'Keefe og den anden halvdel til ægteparret May-Britt Moser og Edvard I. Moser for deres opdagelse af celler, som udgør et positioneringssystem i hjernen.

Motiveringen fra nobelkomiteen på Karolinska Institutet i Stockholm lyder:

"Hvordan kan vi forstå, hvor vi befinder os? Hvordan kan vi finde vej fra et sted til et andet? På hvilken måde koder hjernen denne information, så vi omgående finder den rigtige vej, næste gang vi går i samme retning?

Årets nobelmodtagere har opdaget et positioneringssystem, en slags "indre gps" i hjernen, som gør det muligt at orientere sig i rummet. Deres arbejde har vist, hvordan en avanceret intellektuel proces udføres af hjernens nerveceller."

John O'Keefe, der er født i 1939, er både amerikansk og britisk statsborger. Han er professor ved University College i London.

Det norske ægtepar May-Britt Moser og Edvard I. Moser, der begge er psykologiprofessorer, har arbejdet videre med O'Keefes forskning ved Norges Teknisk-naturvitenskapelige Universitet i Trondheim, hvor de ledere hver deres institut.

May-Britt Moser er den 11. kvinde, der får Nobelprisen i medicin, mens det er første gang, at medicinprisen uddeles til nordmænd. Prisen er på 10 millioner svenske kroner.

- Jeg er endnu i chok. Det er så fantastisk. Det eneste triste ved denne dag er, at Edvard, min mand, som jeg deler prisen med, sidder i et fly. Han ved ikke noget endnu, siger May-Britt Moser i et interview, som er lagt ud på nobelprisens officielle netside.

Edvard Moser er på vej til München, og i interviewet giver hans kone May-Britt Moser udtryk for, at det ville være fantastisk, hvis der var nogen, der tog imod ham i lufthavnen. Hun siger også, at det har været en stor fordel at forske sammen med sin mand.

De deler en vision om at forstå og kan diskutere idéer, når de opstår, og de er ikke nødt til at vente i flere uger på at kunne holde et møde.

- Vi har mulighed for at holde morgenmøder næsten hver eneste dag, siger May-Britt Moser.

/ritzau/