Tre Kronor suveræne verdensmestre

Globen eksploderede i vild jubel. Sverige vendte efter syv år tilbage på ishockeytronen med 5-1 over sensationsholdet Schweiz.

Allerede i udskiftningsboksen i de døende sekunder begyndte ellevilde svenske hockeyhelte at iklæde sig guldhjelmene. Hvilken glæde og stolthed.

- Det er det største, jeg har været med til, udbrød Niklas Persson fra CSKA Moskva til TV4.

Som et symbol på Sedin-tvillingernes betydning for Tre Kronor sluttede Henrik Sedin med at sende pucken i tomt mål. Hans niende point i fire kampe.

Schweizerne var længe med, men efter Simon Hjalmarssons 3-1 mål syv minutter inde i tredje periode på en retur fra Martin Gerber var der kun ét hold på banen.

Den højtbesungne, røde schweiziske maskine af hårdtarbejdende, aggressive skøjteløbere kørte Tre Kronor ud af isen i starten og tog føringen efter knap fem minutter ved backen fra Nashville Predators, Roman Josi, én af de blot to schweiziske NHL-spillere.

Elegant kørte han gennem det svenske forsvar og udspillede Buffalo-keeperen Jhonas Enroth med baghånden.

Inden svenskerne kom til deres første chance, førte Schweiz 8-0 i skudstatistikken. Men så skiftede kampen karakter.

Erik Gustafsson, den danske VM-debutant Oliver Lauridsens backkollega fra Philadelphia Flyers, kvitterede, og Henrik Sedin viste Tre Kronors farlighed i powerplay. Med en smart detalje i målfeltet scorede han til 2-1 i en intensiv og underholdende første periode.

Det var første gang, værtsnationen vandt VM-guld siden Sovjet i 1986. Og Tre Kronors niende guld. Sidst, Sverige vandt, var i det historiske år 2006, hvor det blev til både OL- og VM-guld under den daværende forbundskaptajn Bengt-Åke Gustafsson.

Det var anden gang i historien, Schweiz var i finalen. Første gang var i 1935 på hjemmebanen i Davos, hvor de blev slået af Canada. Sølvet i Globen er en af de største VM-sensationer i nyere tid og var schweizernes tiende medalje. Den første siden bronzen i 1953.

Selv om de tabte stort til Tre Kronor, var de værdige finalister.

To svenske og to schweiziske spillere kom på VMs All Star-hold: Målmand: Jhonas Enroth, Sverige. Backs: Roman Josi, Schweiz, og Julien Vauclair, Schweiz. Forwards: Petri Kontiola, Finland, Paul Stastny, USA, og Henrik Sedin, Sverige

VM-finalen, Stockholm:

Schweiz-Sverige 1-5 (1-2, 0-0, 0-3)

Dagens Gossip