Tre ud af 10 vælgere har endnu ikke stemt

Skrevet af admin

18/06/2015

Mest læste i dag

Klokken 18 - to timer før valgstederne lukker - har 70,17 procent af vælgerne afgivet deres stemme for at være med til at afgøre, hvem der skal regere landet i den kommende valgperiode.

På samme tidspunkt ved folketingsvalget i 2011 var tallet 72,05 procent.

Det viser et rundspørge, som Ritzau har foretaget på valgsteder og i kommuner med i alt 360.478 stemmeberettigede vælgere.

Ifølge valgforsker, professor Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet, tyder tallene i løbet af valgdagen på, at den endelige valgdeltagelse ender lidt lavere end sidst.

Valget indledtes fra morgenstunden med, at valgsteder og kommuner over hele landet kunne melde, at flere vælgere end sidst har benyttet muligheden for at brevstemme på biblioteket eller på rådhuset.

I løbet af valgdagen har vælgernes interesse for at møde op på valgstederne og sætte deres kryds imidlertid lejret sig på et niveau under valgdeltagelsen ved seneste valg.

Dermed har det tætte løb mellem rød og blå blok i meningsmålingerne tilsyneladende ikke fået flere vælgere af huse.

- Tendensen har været den samme dagen igennem. Hvis valgdeltagelsen ikke skal ende lavere end sidst, skal flere end 30.000 vælgere op af sofaen og hen at stemme i valgets sidste par timer, sagde Kasper Møller Hansen tidligere torsdag til Ritzau.

Som årsag peger han på, at tilliden til politikerne i målinger inden valget har ligget på et temmelig lavt niveau.

Ved valget i 2011 stemte 87,7 procent. Det var en noget højere valgdeltagelse end i 2007, da stemmeprocenten endte på 86,6 procent.

Ifølge Kasper Møller Hansen, der forsker i valgdeltagelse på Institut for Statskundskab, er en stemmeprocent i omegnen af de 87 procent udtryk for en høj og stabil valgdeltagelse, der vidner om, at danskerne er interesserede i demokratiet.

En deltagelse på det niveau ligger også over valgdeltagelsen til parlamentsvalg i Danmarks nabolande, påpeger han.

/ritzau/