Tre ud af fem svar på aktindsigt kommer for sent

Tre ud af fem aktindsigter besvarer ministerierne først efter udløbet af offentlighedslovens tidsfrist på syv arbejdsdage.

Det skriver Information mandag på baggrund af en stikprøveundersøgelse, som avisen netop har gennemført af 435 svar på aktindsigt, som ministerierne har afgjort i henholdsvis marts og oktober sidste år.

Kun 176 af sagerne - svarende til 40 procent - er afgjort inden for fristen.

Professor i forvaltningsret Carsten Henrichsen fra Københavns Universitet betegner de uændrede forsinkelser og en gennemsnitlig svartid på knap 30 dage som "selvsagt helt utilfredsstillende".

- De stadige forsinkelser må formentlig ses i lyset af de nye regler om ministerbetjening og forhandling af forlig i Folketinget foruden en generelt mere kompliceret offentlighedslov.

- Da denne lov netop også samtidig sætter øget fokus på svartiden, er dette dog ingen undskyldning, men kunne i stedet være en anledning til at sætte nogle mere realistiske svartider i loven, hvis man da ikke vil gå skridtet videre og søge at forenkle lovens betingelser for at opnå aktindsigt, siger Carsten Henrichsen.

Samme avis lavede for tre år siden en lignende undersøgelse af ministeriernes svartider i 936 sager fra 2011-12.

Resultatet dengang var akkurat det samme: Kun 40 procent af sagerne blev afgjort inden for fristen. Dengang var fristen 10 kalenderdage.

Til trods for at Folketinget med den nye offentlighedslov i 2013 ville sætte fokus på svartiderne, er andelen af sager, som ministerierne afgør inden for den frist, altså ikke blevet større i løbet af de forløbne fem år.

Konklusionen er derfor, at i dag som for fem år siden trækker 60 procent af ministeriernes svar ud over den frist, loven har som udgangspunkt.

De fortsatte forsinkelser på aktindsigter møder kritik fra SF, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.

/ritzau/

Dagens Gossip