Tre unge dømmes for kædevold mod kærestepar

Københavns Byret idømmer tre unge på 16, 17 og 19 år fængsel i op til et år for grov vold mod et kærestepar på Vesterbro i København julenat sidste år.

Den 16-årige og den 19-årige er blevet idømt 10 måneders fængsel, og den 17-årige dreng har fået en fængselsstraf på et år. For alle tre gælder det, at to måneder af fængselsstraffen er ubetinget.

Desuden er den 16-årige - som har marokkansk statsborgerskab - blevet idømt en betinget udvisning med en prøveperiode på to år.

- De har fået de straffe, som jeg forventede, siger anklager Pia Simon til Ritzau.

Forud for dommen anbefalede hun netop, at de tre unge blev idømt 10 måneders fængsel, og at den 16-årige fik en betinget udvisning af Danmark.

De dømtes forsvarere mener derimod alle, at strafniveauet er for højt.

- Betinget udvisning er en ret alvorlig sanktion for en person, der er født og opvokset i Danmark og har sin skolegang og familie i landet. Hele hans liv ligger i Danmark, sagde Peter Trudsø, der er forsvarer for den 16-årige dreng, inden dommen.

- Jeg synes ikke, det er rimeligt at idømme ham betinget udvisning.

Under retssagen har ofrene for overfaldet - Nanna Skovmand og kæresten Mads Schøllhammer - forklaret, at de var på vej hjem fra julemiddagen, da de blev overfaldet nær deres hjem på Vesterbro.

Først var det Mads Schøllhammer, der blev overdænget med spark og slag med en tyk kædelås, men siden gik gerningsmændene videre til Nanna Skovmand, som blev slået adskillige gange i baghovedet.

Overfaldet var så voldsomt, at Nanna Skovmand fik flere tænder slået løse og efterfølgende måtte syes med 16 sting.

I alt var fire mænd - eller drenge - på 16, 17, 18 og 19 år tiltalt i sagen, men den 18-årige er undervejs i sagen blevet frifundet.

Flere af de dømte har erkendt, at de var på stedet den pågældende aften, men ingen af dem vil stå ved forbrydelsen. De nægter sig skyldige og har via deres forsvarere bedt om betænkningstid, inden de beslutter, om de vil anke dommen.

De dømte har allerede været varetægtsfængslet i to måneder, og denne periode udgør den ubetingede del af deres fængselsstraffe.

Den 17-årige dreng er også kendt skyldig i tyveri, og straffen for dette indgår som en del af den samlede straf på et år.

Sagen har haft stor mediebevågenhed, da det kvindelige offer, Nanna Skovmand, i dagene efter overfaldet lagde billeder af sit forslåede ansigt på Facebook.

/ritzau/

Dagens Gossip