Trods afstemning: Regeringen ignorerer flertallet mod ulandsbesparelser

Skrevet af admin

21/12/2015

Dagens topnyheder

Et flertal i Folketinget har mandag stemt for et beslutningsforslag om at droppe regeringens besparelser på udviklingsbistanden for i år. Men regeringen ignorerer flertallet, meddeler udenrigsminister Kristian Jensen (V).

Det kan lade sig gøre, fordi der netop er tale om et beslutningsforslag og ikke et lovforslag.

Dermed holder Venstre-regeringen fast i sin plan om ikke at udbetale al den udviklingsbistand, som den røde regering sidste år satte på finansloven for 2015.

Venstre-regeringen kom mandag formiddag i mindretal, da støttepartiet De Konservative stemte blankt til SF's beslutningsforslag. Det blå parti er imod regeringens besparelser på området og mener, at man skal udbetale det, man har lovet sine samarbejdspartnere.

Men argumentet preller af på Kristian Jensen.

Foran pressen på Christiansborg henviser han i øvrigt til, at SR-regeringen også ignorerede et folketingsflertal.

Dengang var det sagen om udbetaling af børnecheck, der var omdrejningspunktet.

Her fremsatte De Konservative et beslutningsforslag om at genindføre et optjeningskrav, og det var støttepartiet Enhedslisten med på. Men statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ignorerede beslutningsforslaget.

Dengang lød kommentaren fra Kristian Jensen til dr.dk om SR-regeringens afvisning af flertallets ønske:

- Det er en hån mod folkestyret, at man blæser på det, uanset hvad Folketinget beslutter.

Det var SF's udenrigsordfører, Holger K. Nielsen, der havde fremsat beslutningsforslaget om udviklingsbistanden. Han har nu kaldt Kristian Jensen i samråd om sagen.

Ved afstemningen i folketingssalen stemte 54 for SF's beslutningsforslag, mens 51 stemte imod, og de fire fremmødte konservative folketingsmedlemmer stemte hverken for eller imod og bragte dermed regeringen i mindretal.

/ritzau/