Trods CO2-overraskelse afviser minister 2020-klimamål

Klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) er glad for, at Danmarks CO2-udledning ser ud til at blive reduceret med 40 procent i 2020.

Den nyhed fremgår af en ny såkaldt basisfremskrivning fra Energistyrelsen, og den kommer til trods for, at ministeren tidligere har erklæret, at han ville stille sig tilfreds, hvis Danmark kunne udlede 37 procent mindre CO2 i 2020 end i sammenligningsåret 1990.

- Det viser, at vi er på rette spor. Både i forhold til det langsigtede mål om at være uafhængig af fossile brændsler i 2050 og i forhold til energiaftalen fra 2012, siger Lilleholt.

40 procents reduktion i 2020 var en målsætning for den tidligere SR-regering. En helt tilsvarende fremskrivning viste sidste år, at reduktionen ville blive på 37 procent, og det var de udsigter, Lilleholt efter sin tiltræden mente var tilstrækkelige.

Når udsigterne har ændret sig, skyldes det ifølge ministeren, at det går hurtigere end ventet med at omstille fra kul til biomasse på kraftvarmeværkerne, samt at energiforbruget stiger mindre end ventet.

Men trods den ændrede prognose vil regeringen ikke opstille det som mål, at de 40 procents reduktion så også bliver til virkelighed i 2020, fastslår Lilleholt. Hans rettesnor er Danmarks forpligtelser i forhold til EU's samlede reduktion.

- Vi ligger rigtig, rigtig, rigtig meget på den gode side, siger ministeren.

Spørgsmål: Vil det så være ok for eksempel at lette nogle afgifter, der kan gøre det billigere at drive virksomhed, men som kan føre til, at CO2-udledningen bliver lidt højere?

- Det her tal kan svinge, og det er også forbundet med usikkerhed. Vi har ikke planer om nu at gå ud og melde et nationalt mål ud for 2020, siger Lilleholt.

Han afviser, at han på nogen måde har skabt forvirring om den danske klimapolitik ved ikke at holde fast i den tidligere regerings målsætning.

- Sidste år var der en basisfremskrivning, der viste at vi i 2020 ville nå 37 procent, og 37 procent var for os et meget tilfredsstillende resultat.

- Der var ikke tale om nogen nedjustering, fastslår han.

- Vi glæder os over, at vi når 40 procents CO2-reduktion i 2020. Det, synes jeg da som minister, er glædeligt at kunne præsentere et så flot resultat - ikke mål, men resultat.

/ritzau/

Dagens Gossip