Trods flertal før valg: Ingen jobbonus til ledige

Skrevet af admin

28/12/2015

Mest læste i dag

Der bliver alligevel ikke noget af en kontant bonus på 9000 kroner til langtidsledige, der er kommet i job i anden halvdel af 2015.

Regeringen har nemlig droppet et forslag fra den tidligere regering om en sådan jobbonus, skriver BT. Der var ellers bred opbakning til ideen før folketingsvalget i juni.

Lønmodtagerorganisationen LO ærgrer sig over beslutningen.

– Det var et både sympatisk og klogt forslag at tilskynde langtidsledige kontanthjælpsmodtagere til at komme i arbejde, siger LO-næstformand Ejner K. Holst i en pressemeddelelse.

- En bonus ville have givet et ekstra skub ind på arbejdsmarkedet, mener han.

Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen, forklarer at jobbonussen kun var tænkt som en midlertidig løsning.

- Med kontanthjælpsloftet sikrer vi, at der permanent er en mærkbar gevinst ved at tage et arbejde. Vi sikrer, at alle på kontanthjælp har et incitament til at tage et arbejde, siger han.

Kontanthjælpsloftet betyder, at der er en øvre grænse for, hvor store offentlige ydelser en kontanthjælpsmodtager kan få samlet set. For enlige uden børn er grænsen 13.121 kroner om måneden, mens en enlig med børn maksimalt kan modtage 15.385 kroner.

Mens Venstre altså mener, at det vil sikre et incitament til at tage et arbejde, gør det efter LO's mening alt i alt folk fattigere.

- Det er ikke i orden. Det strider mod al sund fornuft. At gøre folk fattigere bringer dem ikke tættere på arbejdsmarkedet, siger Ejner K. Holst.

Hans Andersen kalder kritikken forfejlet.

- Der er ikke tale om hverken pisk eller gulerod. Der er tale om, at vi forfølger det meget sunde princip om, at det i langt højere grad skal kunne betale sig at arbejde.

- Det er kun første del af vores jobreform. Anden del kommer til foråret, hvor vi vil sætte skatten ned på arbejde.

- Vores tilgang er, at vi vil sætte skatten ned for de mennesker, der har de laveste lønindkomster, siger han.

Tænketanken Cepos kalder regeringens beslutning fornuftig. Det var nemlig kun personer, der havde været ledige i mindst 12 måneder, der stod til at få bonussen.

- Man bør ikke belønne personer for at forlænge ledighedsforløb, skriver cheføkonom Mads Lundby Hansen.

/ritzau/