Trods forbud: Alle piger i svensk skoleklasse var omskåret

Skrevet af admin

20/06/2014

Mest læste i dag

Myndighederne i den svenske by Norrköping har opdaget over 60 tilfælde af omskæringer af unge piger siden marts. I en enkelt skoleklasse var samtlige 30 piger omskåret. Det skriver avisen Norrköping Tidningar.

28 af pigerne havde været udsat for det mest voldsomme indgreb, hvor både klitoris og skamlæber skæres bort, og underlivet sys sammen på nær en lille åbning.

Indgrebet har siden 1982 været forbudt i Sverige og kan straffes med op til fire års fængsel og i grove tilfælde op til 10 års fængsel.

Siden 1999 har det også været strafbart at få piger bosiddende i Sverige omskåret uden for landets grænser.

Mange piger er i farezonen for at blive udsat for indgrebet i forbindelse med besøg i forældrenes hjemlande i sommerferien.

- Vi forsøger at informere forældrene om, at de kan blive fængslet, hvis de kommer tilbage, og barnet er blevet omskåret, siger Petra Blom Andersson fra skolesundhedsvæsnet i Norrköping til avisen.

De fleste piger bliver omskåret i fire til 14-års alderen, men indgrebet foretages også på spædbørn. Som teenagere får mange omskårne piger alvorlige komplikationer som menstruationssmerter og hovedpiner.

Ingen kender med sikkerhed omfanget af omskæringer i Sverige. Det vides heller ikke, hvor mange piger, der bliver ført ud af landet for at få det gjort. Mørketallet er stort, konstaterer avisen.

Norrköping er udset til pilotkommune i et regionalt forsøg på at stoppe omskæringer og hjælpe de piger, som lider på grund af indgrebet.

/ritzau/TT