Trods hjælp: Jihad Jane står til årtier bag tremmer

Jihad Jane, som ville dræbe den svenske tegner Lars Vilks, står til årtier bag tremmer til trods for, at hun har assisteret amerikanske myndigheder i "meget betydelig" grad om andre sager.

Ifølge anklageren skal Jihad Jane, der i virkelighedens verden hedder Colleen LaRose, idømmes "årtier bag tremmer" for sin rolle i en fejlslagen attentatplan mod Lars Vilks.

Den svenske tegner gjorde sig upopulær blandt mange muslimer, da han i 2007 tegnede profeten Muhammed som hoved på en hund.

Der er retsmøde for Colleen LaRose mandag. En medsammensvoren, den blot 20-årige Mohamed Hassan Khalid, som er den yngste sigtet for terror nogensinde i USA, skal for retten tirsdag.

Ifølge amerikansk lov står Jihad Jane til fængsel på livstid, og Khalid skal idømmes 15 år bag tremmer.

Men som følge af deres samarbejde med myndighederne har anklageren bedt om domme på "årtier bag tremmer" til LaRose og mindre end 10 år til Khalid.

LaRose har siddet fængslet siden 2010, sigtet for at have planlagt drabet på Lars Vilks og for at rekruttere mænd til at udføre "voldelig jihad" i Sydasien og i Europa.

Det hele foregik over internettet, hvor hun brugte pseudonymer som Jihad Jane og Fatima LaRose.

Sagen har skabt særlig skræk i Vesten, da den terrorsigtede er en hvid kvinde fra Texas, og på ingen måde ligner det stereotype billede på en fundamentalistisk islamist med langt sort skæg og mellemøstligt udseende.

LaRose har fortalt i interview, at hun blev misbrugt seksuelt af sin biologiske far, og hun endte i et stofmisbrug.

Den 50-årig kvinde mødte en muslimsk mand i 2007 og blev derefter optaget af islam.

Hun har fortalt, at hun konverterede til islam og siden blev radikaliseret, da hun så videoer af amerikanske og israelske overgreb på palæstinensiske børn.

I 2009 fløj LaRose til Europa for at dræbe Vilks efter instruktioner fra en al-Qaeda-leder i Pakistan.

Efter seks uger gav hun op og fløj hjem til USA, hvor hun blev anholdt.

Både LaRose og Khalid har flere end 20 gange holdt møder med amerikanske myndigheder og leveret informationer om terrormål.

Særligt Khalid har givet myndighederne indsigt i al-Qaedas propaganda- og rekrutteringsprogram.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip