Trods lille fremgang er faren ikke ovre for britisk økonomi

Skrevet af admin

07/07/2016

Dagens topnyheder

Præcis to uger efter at et lille flertal stemte for at melde Storbritannien ud af EU, ser den britiske økonomis nedtur ud til at være stagneret en smule.

Det britiske punds frie fald er standset, efter det ramte et historisk lavpunkt onsdag. Samtidig er de europæiske aktiemarkeder steget for første gang i tre dage.

Men nerverne er langt fra i ro som følge af forrige uges brexitafstemning.

Det britiske ejendomsmarked, som hidtil har tiltrukket milliardinvesteringer fra udlandet, er en af de sektorer, der er hårdest ramt af afstemningsresultatet.

Ifølge AFP har seks store ejendomsfonde indstillet handlen med deres investeringsbeviser.

Samtidig hersker der usikkerhed om, hvorvidt store virksomheder trækker arbejdspladser ud af landet som konsekvens af brexit.

Allerede få dage efter afstemningen frøs det tyske energifirma Siemens sine planer om at investere i ny vindenergi i Storbritannien. Det rapporterede The Guardian.

Og i Sunderland, der stemte overvældende nej til EU, er der nervøsitet blandt de 6700 medarbejdere på Storbritanniens største bilfabrik. Mere end halvdelen af den Nissan-ejede virksomheds eksport gik nemlig til EU i 2015.

Det skriver Financial Times.

Også den amerikanske bankkoncern JPMorgan Chase & Co. har advaret om at trække tusindvis af medarbejdere ud af landet.

Og ifølge en undersøgelse foretaget af det tyske handelskammer har 26 procent af i alt 5600 adspurgte tyske virksomheder planer om at trække arbejdspladser ud af Storbritannien.

Det er endnu uvist, hvem der skal lede landet ud af EU. Premierminister David Cameron meddelte efter afstemningen, at han senest til efteråret trækker sig som både partiformand og regeringsleder.

Men politikeren Andrea Leadsom, der er blandt de tre tilbageværende konservative kandidater til posten, udtaler torsdag, at briterne bør forvente en lønstigning.

/ritzau/Reuters