Trods mere kontrol og forbud: Danskerne rammes af flere nye allergier

Skrevet af Kirstine Petersen

19/05/2015

Dagens topnyheder

Har du hørt, at der kan være nikkel i din iPhone 5? Eller at du kan få allergi af syningen i dine cowboybukser, din lædertaske eller af benskinnen til sønnikes fodboldudstyr?

Hvis ikke, er du ikke den eneste. Det er umuligt at holde sig opdateret med, hvad der giver allergi – alene af den grund, at forskerne hele tiden finder nye usunde stoffer i vores brugsgenstande og fødevarer. Det skriver Videnskab.dk.

Dertil kommer, at de produkter, der er mærkede som allergivenlige, ikke altid er netop dét.

På en konference om allergi i København for nylig, satte forskere fokus på de mange problemer omkring allergene stoffer.

- Vi finder nye allergener, som ikke har været beskrevet før, mens andre er velkendte, men bliver brugt i nye produkter. Nogle af dem kommer hurtigere, og samtidig bliver folk mere udsatte nu end tidligere, så vi ser mere og mere varierede allergier, sagde én af Europas førende grundforskere i allergener, Magnus Bruze, under en konference i København ifølge Videnskab.dk.

Han er professor i arbejds- og miljødermatologi ved Lunds universitet.

Læs også: Allergien fra helvede: 17-årig pige er allergisk overfor vand

MI er de nye "parabener"
Et af de nye stoffer, der især er under forskernes lup for tiden er stoffet MI – methylisothiazolinone, som bruges i fx kosmetik.

- MI er stadig ikke reguleret, måske fordi det er et vigtigt stof i mange vandbaserede produkter, som industrien ikke har fundet alternativer til endnu. Det findes så mange steder, hvor du ikke venter det. Dit opvaskemiddel fra Vel har det også. Det kan selvfølgelig være lige meget, hvis du ikke har allergien, men får du først allergien, er du på spanden, for det er over det hele, siger Klaus Ejner Andersen, der er professor ved Syddansk Universitet samt ved Hudafdelingen og Allergicentret på Odense Universitetshospital.

Problemet med stoffet er blandt andet, at det i flere tilfælde bruges som erstatning for de tidligere udskældte parabener - som dog findes i en lang række ikke-allergifremkaldende versioner i dag. 

Han nævner, at en pige ved navn Emma udviklede allergi, da hendes forældre brugte vådservietter med MI til hende som baby.

Da de fire år senere flyttede ind i en ny lejlighed, hævede Emmas ansigt op i en tydelig allergisk reaktion, som det ses på billedet her, hvor du også kan læse hele historien om hende.

Grunden til hendes voldsomme reaktion var, at lejligheden var malet med maling tilsat MI.

Læs også: Mor til to døde efter at have brugt kendt hårfarveprodukt

Forskere har fundet frem til, at følgende har givet folk allergiske reaktioner:

- Syningen i cowboybukser

- Benskinner til fodboldspillere

- Implantater

- Vådservietter

- 3D-print

- Gel til ultralydsskanninger

- Motorsave

- Gummihandsker

- Madrasbetræk mod husstøvmider

- Vandsenge

- Læderprodukter

- Indersiden af sodavandsdåser

- Tapet

Har du haft lignende voldsomme hændelser som følge af allgergiske reaktioner, hører Dagens.dk gerne fra dig på mail redaktion@dagens.dk.
 

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler: