Trods protester: Kaserne i Hørsholm bliver til asylcenter

»Sjælsmark Kaserne bliver et udrejsecenter for afviste asylansøgere,« fastslår han.

Bygningerne i Hørsholm har tidligere været brugt som børnecenter og til indkvartering af irakiske tolke. Planen er nu, at der etableres 600-700 pladser til personer, som har fået afslag på deres ansøgning om asyl i Danmark og skal forlade landet.

Især Hørsholms konservative borgmester, Morten Slotved, har modarbejdet justitsministerens planer med den begrundelse, at Sandholmlejren, som har haft problemer med narko og bandekriminalitet, ligger to kilometer fra Sjælsmark, og at den ophobning af asylansøgere belaster lokalområdet.

»Vi får en kæmpe koncentration af afviste asylansøgere. Det er personer, som skal ud af landet, og derfor vil de ikke have samme holdning om, at de skal leve op til landets love, normer og regler,« siger Morten Slotved til Berlingske.

Spørgsmål: Er det ikke at læse dem, som fanden læser Biblen?

»Vi har tidligere haft uledsagede unge asylansøgere i kommunen, og det gav en masse kriminalitet. Andet kan jeg ikke sige.«

At udrejsecentret skal placeres netop på Sjælsmark Kaserne skyldes ifølge justitsministeren, at det ligger tæt på Københavns Lufthavn, hvorfra de afviste asylansøgere forlader Danmark. Og at området er velegnet til at opbevare dem, indtil det sker.

»På Sjælsmark Kaserne vil der være hegn, bemandet port, elektronisk låsesystem, videoovervågning og tæt samarbejde med Rigspolitiet og Nordsjællands Politi. Så de spørgsmål, der har været rejst, har vi taget højde for,« siger Morten Bødskov til Berlingske.

Ministeren bruger et juridisk greb til at affeje modviljen i kommunalbestyrelsen i Hørsholm til at ændre planloven.

»Det eneste, vi kan gøre her, er at bruge et landsplandirektiv. Miljøministeren kan fastsætte bindende regler for anvendelsen af eksempelvis kasernen. Og det værktøj vil blive brugt her,« siger Morten Bødskov.

Planen indebærer, at Center Sandholm, som i dag er både modtage- og udrejsecenter, bliver omdannet til et rent modtagecenter.

I udrejsecentret på Sjælsmark Kaserne skal der oprettes særlige afdelinger for blandt andet kriminelle asylansøgere, hvor der vil være særligt fokus på sikkerhed, adgangskontrol og overvågning. Kriminalforsorgen kommer til at stå for driften, og det forventes, at det kommer til at ske i tæt samarbejde med Røde Kors, som står for driften af Center Sandholm.

Planen er, at der skal indkvarteres afviste asylansøgere på Sjælsmark Kaserne fra starten af 2014.

Antallet af afviste asylansøgere i udsendelsesposition har været stigende i en årrække: Fra cirka 500 i 2009 til omkring 1.700 i sommeren 2013, oplyser Justitsministeriet til Berlingske.

Dagens Gossip