Trodsede advarsel: Kreativ løn i årevis

Udbetalingerne er sket, selv om klubbens topfolk var blevet advaret om, at den var gal. Samtidig står de nye oplysninger i kontrast til, hvad klubben hidtil har fortalt.

I 2009 blev formanden for Brønshøj Boldklub, Finn Ryberg, advaret om, at skattefrie udbetalinger af kørepenge til amatørspillere ikke var i overensstemmelse med reglerne. Advarslen kom fra klubbens egen revisor, der i en mail stillede åbenlyse spørgsmål ved ordningen. Men Finn Ryberg ville ikke ændre på praksis, så udbetalingerne fortsatte. Det bekræfter Ryberg i dag over for BT.

- Det er korrekt, siger han.

Der gik ca. fire år, før Brønshøj Boldklub blev afsløret af BT, der i februar kunne fortælle om klubbens kreative aflønning.

Efter BTs afsløring har Dansk Boldspil-Union, DBU, indledt en undersøgelse af Brønshøj Boldklub. 30. april blev klubben idømt en bøde på 200.000 kr. og fik fratrukket seks point. En afgørelse, der ikke bliver anket af Tingbjerg-klubben, da man nu ønsker at ‘komme videre.

Brønshøj Boldklub har pga. af de kreative aflønninger været i stand til at tiltrække dygtige spillere til divisionsholdet, men samtidig have ligaens suverænt laveste lønudgifter. Det erkender den tidligere direktør, Preben Jessen:

- Det ligger helt fast, at hvis man havde rettet ind allerede 2009, havde vores budget været mindre. Enten havde der været mindre til spillerne, eller også havde vi haft nogle andre spillere, siger han.

Inden DBU traf afgørelse i sagen, har topfolk fra Brønshøj Boldklub over for DBU forklaret, at ‘scout-ordningen, hvor amatørspillere kører rundt og ser på talenter og modstanderhold og derefter får skattefrie kørepenge udbetalt, begyndte i 2010. Men allerede i 2009 stiller klubbens revisor spørgsmålstegn ved udbetalingerne af kørepenge til amatørspillere.

Formanden for Brønshøj Boldklub, Finn Ryberg, bekræfter over for BT, at revisoren har sendt mailen - og han bekræfter, at han ville fortsætte med at udbetale kørepengene.

I dag henviser han til, at SKAT forud for revisorens mail, ifølge Ryberg, havde været på kontrolbesøg i henholdsvis 2005 og 2008.

- Jeg svarer revisoren, at SKAT har godkendt vores regnskaber, så det må være godt nok, siger Ryberg, der mener, at man i klubben har handlet i ‘god tro efter DBUs amatørbestemmelser og fordi SKAT, ifølge topfolkene i Brønshøj Boldklub, ‘ikke har haft indsigelser til ‘ordningen’.

Klubbens nuværende direktør og bestyrelsesmedlem gennem flere år, Claus Wiingaard, fortæller, at han ikke kan huske, i hvor mange år Brønshøj Boldklub har udbetalt skattefrie kørepenge til amatørspillere.

- Jeg kan ikke sige, hvor langt det går tilbage, siger han.

Men er det i år 2000 eller?

- Det tør jeg ikke svare på, men det er i hvert fald noget, vi har brugt tidligere, hvor vi lå i de lavere rækker, og hvor vi havde flere amatører end i dag, siger Claus Wiingaard.

Hvordan kan I mene, at I handler i god tro efter amatørbestemmelserne, når I er et anpartsselskab, der har til opgave at bedrive professionel fodbold?

- Det er fordi, vi ikke har haft råd til at have tilstrækkeligt med professionelle ansat. Derfor har vi haft ansat amatører i stedet for. Vi har været i stand til - ved hjælp af vores cheftræner - at tiltrække spillere, som måske havde problemer med at få aftaler andre steder.

Er der ikke noget modstridende i at henholde sig til amatørbestemmelser, når man er et professionelt selskab?

- Du kan sagtens have amatører i et professionelt selskab. Det er også en model, der er anvendt i mange andre klubber, siger Claus Wiingaard uden at kunne uddybe, hvilke klubber han henviser til.

Den tidligere direktør, Preben Jessen, forklarer til BT, at han først blev opmærksom på revisorens advarsel fra 2009 i forbindelse med BTs afsløring i februar i år. Han erkender, at han har haft en ansvar som direktør i klubben. Brønshøj Boldklubs revisor ønsker ikke at udtale sig om sagen.

 

 

 

Dagens Gossip