Troels Lund brugte embedsmænds fritid

Fagdirektør i Skatteministeriet Ivar Nordland var irriteret. Men det var ikke så meget at gøre.

Sammen flere andre embedsmænd måtte han bruge sin søndag på at udfærdige et pædagogisk notat, der kunne overbevise daværende skatteminister Troels Lund Poulsen og hans særlige rådgiver Peter Arnfeldt om, at de ikke havde ret i deres opfattelse af Thornings skattesag.

Det billede blev tegnet, da daværende juridisk direktør i Skatteministeriet, Birgitte Christensen torsdag vidnede i Skattesagskommissionen.

- Det var usædvanligt, at vi var så langt nede i detaljen for at redegøre om regler for ministeren, siger Birgitte Christensen.

Hendes vidneudsagn føjer endnu en nuance til afdækningen af om de tre centrale personer, daværende skatteminister Troels Lund Poulsen, hans særlige rådgiver Peter Arnfeldt og Peter Loft blandede Skatteministeriet for langt ind i sagen.

Birgitte Christensen fortalte særligt om en søndag i september 2010, hvor flere topembedsmænd måtte droppe samværet med familien for at udfærdige endnu et notat, som Peter Loft skulle bruge til et møde med Troels Lund Poulsen dagen efter.

Få dage før havde Troels Lund Poulsen og Peter Arnfeldt fået udleveret den såkaldte agterskrivelse, som viste, at Helle Thorning-Schmidt og hendes mand ikke var skattepligtige i Danmark.

Men trods agterskrivelsen var sagen ikke slut for embedsmændene i Skatteministeriet.

Ifølge Birgitte Christensen var departementschef Peter Loft "under pres" fra Troels Lund Poulsen og Peter Arnfeldt, som mente at Thorning-parret alligevel var skattepligtige i Danmark, da Thorning året efter fraflytningen til Belgien i 1999 havde købt ny lejlighed i Danmark.

Derfor gik Peter Loft om søndagen selv i gang med at udfærdige et notat om fraflytningsreglerne, der kunne dokumentere, at Troels Lund Poulsen og Peter Arnfeldts fortolkning af reglerne ikke var korrekt.

Den undrede Skattekommissionens udspørger Lars Kjeldsen:

- Du har indtryk af, at Peter Loft er under pres for at levere dokumentation. Men den stormægtige departementschef kan vel bare sige til ministerens særlige rådgiver, som ikke er jurist, at sådan skal juraen udlægges, og det kan de bare skrives sig bag ørerne?

Birgitte Christensen:

- Loft siger ikke direkte, at han er under pres, men det er det indtryk jeg får af forløbet. Man kan se, at han har en opgave i at formidle de her ting til ministeren.

Direkte adspurgt, om hun har indtryk af, at ministeren har forsøgt at få afgørelsen omstødt, svarer Birgitte Christensen dog:

- Jeg har ikke deltaget i nogen møder med ministeren, så det kan jeg ikke udtale mig om.

Birgitte Christensen fortalte tidligere torsdag Skattesagskommissionen, at Peter Loft også bad om et notat om, hvorvidt skatteafgørelsen kunne omstødes. Et notat han ifølge Birgitte Christensen angiveligt også skulle bruge til orientering af Troels Lund Poulsen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip