Troels Lund vil bremse vandring fra land til by

Regeringen har som erklæret mål at skabe vækst i hele Danmark. Og når vælgerne om senest fire år skal tage stilling til, om den har gjort det godt nok, bør de blandt andet se på, om det er lykkedes at fastholde de arbejdspladser, der i dag er i landdistrikterne.

Det fastslår erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) i et interview med Ritzau.

- Det skal lykkes at fastholde de arbejdspladser, der er i vores landdistrikter. Vi skal prøve at stoppe den tilbagegang, der er, siger Troels Lund Poulsen.

Det er hans ministerium, der har det overordnede ansvar for, at regeringens målsætning om at sikre, at den økonomiske fremgang i Danmark kommer hele landet til gavn.

En rapport fra de økonomiske vismænd dokumenterede tidligere på året, at befolkningstallet i Danmarks yderområder ikke blot er stagneret, men ligefrem er faldet de seneste fem år.

Fra 2010 til 2015 er befolkningstallet i det, de økonomiske vismænd betegner som yderkommuner, faldet fra 1,5 millioner til 1,47 millioner. Det er sket i en tid, hvor det samlede befolkningstal vel at mærke er vokset.

Om man ligefrem kan vende udviklingen, tvivler Troels Lund Poulsen på. Men han tror på, at det kan lade sig gøre at bremse den.

- Mit mål er at bremse den relativt voldsomme udvikling, der har været over tid, hvor der har været en stor afvandring fra land til by, siger han.

- Det er en meget ambitiøs målsætning, for urbaniseringen er kommet for at blive.

Regeringen er på vej med en samlet strategi for, hvordan det skal foregå.

Uden at røbe alle detaljer af den plan, fortæller Troels Lund Poulsen, at det dels handler om at sikre gode betingelser for landbrug, turisme og produktionserhverv, blandt andet ved at liberalisere planloven.

Og dels handler det om at flytte statslige arbejdspladser ud af hovedstaden.

Især det sidste har allerede på forhånd vakt meget debat, både fordi de ansattes fagforeninger frygter, at deres medlemmer vil blive tvunget til at flytte, og fordi økonomer betvivler effekten af at flytte statsjob.

/ritzau/

Dagens Gossip