Troels Lunds skattemail tilhører staten

Berlingske beskrev i går, at tidligere politisk ordfører Peter Christensen (V) 7. juli 2010 kl. 17.57 sendte en e-mail om muligheden for at bringe Helle Thorning-Schmidt (S) og Stephen Kinnocks skattesag for Skatterådet til daværende skatteminister Troels Lund Poulsen. E-mailen blev hverken sendt til Lund Poulsens ministermail eller folketingsmail, men derimod til hans private hotmail og ville således normalt være skærmet mod aktindsigt.

»Modtager man som minister en korrespondance i sin private mail, der vedrører en sag i ministeriet, skal henvendelsen lægges på sagen. Det svarer til, hvis Troels Lund Poulsen som minister fik et brev i sin postkasse om en sag i ministeriet. Så skulle han også lægge papirdokumentet ind i sagen,« siger Karsten Hagel-Sørensen.

På spørgsmålet, om det betyder, at Lund Poulsen i dag har pligt til at aflevere eventuelle andre e-mail fra hotmailen om skattesagen fra sin ministertid, svarer kammeradvokaten: »Ja. Mails, som vedrører en sag i ministeriet, tilhører ikke ham som privatperson, men er knyttet til ministeriet og skal derfor afleveres.«

Hagel-Sørensen understreger, at han ikke kommenterer den konkrete e-mail, Berlingske omtalte i går, men udtaler sig generelt. Han tilføjer, at udfordringen opstår, hvis Lund Poulsen nægter at udlevere relevante e-mail til Skatteministeriet eller den igangværende Skattesagskommission.

»Så vil det kræve en dommerkendelse. Men man kan godt spørge ham,« siger Hagel-Sørensen.

Han henviser til, at en tidligere DSB-ansat for nylig afleverede e-mail fra sin private konto til advokatundersøgelsen af DSBs samarbejde med det kontroversielle PR- og lobbyfirma Waterfront. Advokatundersøgelsen konkluderede netop, at »arbejdsrelaterede e-mails tilhører DSB.«

Men hvad nu hvis Lund Poulsen bare sletter eventuelle mail om skattesagen i sin hotmail?

»Så er det ikke anderledes, end hvis han nægter at udlevere dem. Det vil være kritisabelt, men ikke ulovligt. Og vi ved jo faktisk ikke, om han eller hans medarbejdere har udleveret det hele,« siger Hagel-Sørensen.

Også Michael Gøtze, professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet, vurderer, at man efter reglerne om pligt til at journalisere skal aflevere sagsrelevante e-mail fra private konti.

»Alt, hvad der er relevant for en sag, skal lægges på sagen,« siger han.

Tidligere minister Lene Espersens (K) spindoktor har også været i søgelyset for at anvende private e-mail. Og Folketingets Ombudsmand har tidligere fastslået, at Miljøministeriet ikke kunne afvise en aktindsigt i en e-mail om den såkaldte Bilka-sag med begrundelsen om, at det var daværende miljøminister Connie Hedegaards (K) private mail.

Skattesagskommissionen undersøger, om Skatteministeriet udøvede magtmisbrug under Thorning og Kinnocks skattesag. Kommissionens formand, landsdommer Lars E. Andersen, vil ikke afsløre, om kommissionen nu vil bede Lund Poulsen udlevere relevante mail fra den private hotmail:

»Vi har spurgt ham én gang om mail, og dengang spurgte vi ham ikke om det. Det er måske interessant, men det vil jeg ikke kommentere.«

Venstres pressetjeneste oplyser, at Lund Poulsen ikke ønsker at kommentere skattesagen yderligere.

BNB

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip