Trossamfund: Op mod 200 fra Danmark er på pilgrimsfærd

Mellem 100 og 200 danske muslimer er rejst til Saudi-Arabien for at deltage i den årlige pilgrimsfærd ved Mekka, hvor mindst 310 personer torsdag under et pilgrimsritual blev trampet ihjel, og flere hundrede blev kvæstet.

Det vurderer Imran Shah, talsmand for Islamisk Trossamfund i Danmark, i et forsigtigt skøn over for Ritzau.

- Folk dør, mens de foretager sig det mest hellige, de kan foretage sig. Men samtidig er man som muslim bevidst om, at døden kan komme når som helst, og hvilken bedre tilstand er det at dø, end imens man tilbeder Gud, siger Imran Shah.

Med dagens ulykke er det anden gang inden for to uger, at pilgrimsfærden rammes af en alvorlig dødsulykke. Den 11. september mistede 109 pilgrimme livet, da en kran væltede ned over den kendte Masjid al-Haram-moské i Mekka.

- Det påvirker selvfølgelig, og derfor beder man som muslim for, at de kan komme hinsides med en accept og belønning af deres intention om at forsøge at udføre det ypperste ritual i islam, siger Imran Shah.

Talsmanden talte torsdag med en søn til en ældre dansker, der deltog i pilgrimsfærden ved Mekka.

- Faderen ringede kort og forsikrede, at han havde det godt og var i gang med sit ritual. Bøvl med telenetværket gjorde det svært for ham at komme igennem, siger talsmanden.

Muslimer skal ifølge Koranen mindst en gang i løbet af deres liv foretage en pilgrimsfærd til Mekka.

De fleste benytter sig ifølge Imran Shah af færdige pakkerejser, som rejseselskaber udbyder med alt fra transport og hotel til visum.

Ifølge reglerne skal muslimer være rene i sjæl og sind, inden de begiver sig ud på den hellige pilgrimsfærd.

- Derfor søger man inden afrejsen om tilgivelse hos de personer, som man måtte have lagt sig ud med og måske såret - bevidst eller ubevidst. Og når man som muslim modtager en anmodning om tilgivelse, så tager man imod den.

- Man tager derned med en helt ren samvittighed og ingen økonomisk gæld, siger han.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip