Truede frøer og vadefugle venter på landmændene

Skrevet af admin

20/04/2016

Dagens topnyheder

Kun hvis det lykkes kommunerne at overbevise landmænd og skovejere om, at de skal afgive jord til naturen, er der håb for truede fugle og planter.

Dansk Ornitologisk Forening (DOF) er betænkelig ved de naturplaner, som miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) præsenterer onsdag.

- Der er ingen tvivl om, at planerne er et fremskridt for naturen. Men det afgørende er, om kommunerne kan realisere dem, siger biolog i DOF Knud Flensted.

Danmark er det land i EU, der har den mindste andel af sit landareal udlagt til naturbeskyttelse. Det skal den nye plan forsøge at rette op på ved at udlægge yderligere 30.000 hektar som sårbare naturområder.

De skal holdes våde, afgræsses og ryddes for krat, så truede arter som frøer og sjældne engfugle får bedre levevilkår.

Men det afgørende er, om kommunerne har penge nok til at realisere planerne, som skal hjælpe Danmark med at leve op til kravene i EU's Natura 2000-lovgivning, understreger DOF-biologen:

- Nu skal kommunerne i gang med at lave handleplaner, og derefter skal de sørge for, at naturplanen bliver udført på de private arealer.

- Da det er frivilligt for landmænd og skovejere, om de vil gå med, skal de ordninger, kommunerne tilbyder, være attraktive. Der skal være en gulerod. Spørgsmålet er, om kommunerne har penge til at gøre ordningerne tilstrækkeligt attraktive, siger Knud Flensted.

Også præsidenten i Danmarks Naturfredningsforening, Ella Maria Bisschop-Larsen, har sine betænkeligheder:

- Der er ingen tidsfrister, og der står meget lidt i planerne om konkrete tiltag, der skal gennemføres. Det er alt samme noget med, at man kan og bør. Det betyder, at det er op til dem, der skal tage over - altså kommunerne, siger hun.

/ritzau/