Truende rigsret forringer Brasiliens pressede økonomi

Den trængte økonomi i Brasilien forringes blot yderligere ved udsigten til, at landets præsident Dilma Rousseff efter al sandsynlighed ender med at blive stillet for en rigsret.

Det siger Steen Fryba Christensen, professor ved Institut for Internationale Studier ved Aalborg Universitet.

- Så snart man har så alvorlig en usikkerhed omkring den politiske linje i et land, så går det ud over økonomien og i høj grad ud over statens troværdighed over for dets kreditorer.

- Det er allerede virkeligheden nu og er med til at få økonomien til at gå ret så alvorligt ned ad bakke, siger han.

Søndag stemte et stort flertal i underhuset for, at den brasilianske præsident skal stilles for en rigsret.

Det sker efter anklager om, at hun blandt andet skal have manipuleret med regeringens budget i forbindelse med valgkampen i 2014.

Engang i maj skal de 81 senatsmedlemmer af overhuset i den brasilianske kongres så også stemme om spørgsmålet.

Ved et simpelt flertal for en rigsretssag her vil Dilma Rousseff øjeblikkeligt og i 180 dage blive suspenderet fra præsidentposten, som hun har bestridt siden 2010.

Planen er, at vicepræsident Michel Temer vil overtage præsidentposten i perioden.

På grund af hele balladen har der ifølge Steen Fryba Christensen ikke været den fornødne politiske fokus på at få rettet op på landets pressede økonomi.

- Og det er meget bekymrende for både befolkningen og omverdenen, at der ikke er en overbevisende styring af landets finanser.

- Der har været voksende arbejdsløshed, et meget kraftigt fald i industriproduktionen og store budgetmæssige underskud. Og det er rigtig svært at se, hvordan man i hvert fald på kort sigt skal få bragt mere balance.

Befolkningen er splittet i spørgsmålet om rigsretssagen.

- Der er dem, der virkelig vil af med præsidenten og som er utilfredse med hende, og så dem, der forsvarer præsidenten og mener, at oppositionen misbruger den alvorlige situation til at få hende for en rigsret, siger Steen Fryba Christensen.

Med til at destabilisere den politiske situation yderligere er ifølge Steen Fryba Christensen det faktum, at Dilma Roussefs parti, Arbejderpartiet, for nylig mistede sit parlamentatiske grundlag fra støttepartiet PMDB.

Steen Fryba Christensen forventer, at rigsretssagen mod præsidenten bliver en realitet og afviser ikke, at det kunne ende med et valg.

- Almindeligvis udskriver man som regering i Brasilien ikke bare valg som i Danmark, men man kan godt forestille sig, at situationen bliver så alvorlig, at det alligevel vil kunne ske.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip