Truet med at miste Super Bowl finale: Arizona dropper ny homolov

Skrevet af admin

27/02/2014

Dagens topnyheder

Guvernøren i den amerikanske stat Arizona, Janice Kay Brewer, nedlagde natten til torsdag veto mod en lov, som ville have givet forretningsdrivende ret til ikke at betjene homoseksuelle kunder, hvis det strider mod deres religiøse overbevisning.

Den kontroversielle lov, der blev vedtaget i sidste uge i delstatens kongres, udløste voldsomme protester over hele USA.

Blandt andet blev Arizona, der ligger i det sydvestlige USA, truet med, at det ikke kunne afvikle næste års finale i amerikansk fodbold, Super Bowl, hvis loven var blevet ført ud i livet. Organisationskomiteen har fordømt loven.

- Senatets lov nummer 1062 adresserer ikke en specifik eller nærværende bekymring, som relaterer til religiøs frihed i Arizona, sagde Brewer.

- Loven vil "skabe flere problemer end den foregiver at løse", konstaterede hun.

Loven er blevet støttet af radikalt højreorienterede grupper i Det Republikanske Parti, som bekæmper homoseksuelles rettigheder og i særdeleshed ægteskab mellem folk af samme køn.

17 stater og District of Colombia (hovedstaden Washington) tillader i dag homoægteskaber.

Arizonas to republikanske senatorer i den amerikanske kongres, John McCain og Jeff Flake, var begge imod loven.

Jeg håber nu, vi kan bevæge os videre efter denne kontrovers og forsikre det amerikanske folk, at alle er velkomne til at leve, arbejde og nyde vores dejlige stat Arizona, siger McCain efter guvernørens veto til avisen Washington Post.

Også store virksomheder i Arizona, der frygtede, at loven ville få økonomiske konsekvenser for dem, talte imod loven.

Arizona blev i 1991 frataget værtsskabet for Super Bowl, efter staten nægtede at højtideligholde Martin Luther King Day, der er en fridag i USA til minde om den sorte borgerrettighedsforkæmper.

/ritzau/