Trump udpeger klimabenægter som sin rådgiver

Skrevet af admin

14/05/2016

Dagens topnyheder

Donald Trump, som næsten med sikkerhed bliver republikanernes præsidentkandidat ved præsidentvalget i USA, har udpeget en klimarådgiver, der ikke tror på den globale opvarmning, men har store tanker om olieindustrien.

Det handler om Kevin Cramer fra staten North Dakota, hvor den mest hektiske olieudvinding finder sted i USA. Han er som medlem af Repræsentanternes Hus i Washington kendt som en stor fortaler for olie- og gasudvinding.

Trumps stab har bedt Cramer om at udarbejde en hvidbog, som skal være omdrejningspunkt i den republikanske kandidats energipolitik, oplyser Cramer og kilder med kendskab til sagen.

Cramer fortæller, at hvidbogen vil understrege faren ved, at udenlandske selskaber ejer amerikanske energianlæg, og han vil påpege, hvor besværligt det er for olie- og gasbranchen at være pålagt så mange regler og skatter.

Ifølge Cramer vil Trump få lejlighed til at præsentere sin vision om energi, når han 26. maj møder op til stort energimøde i Bismarck, der er North Dakotas hovedstad.

Oplysningen om Trumps valg af energirådgiver har straks fået miljøorganisationer og hans formodede demokratiske modkandidat ved præsidentvalget, Hillary Clinton, til at reagere.

- Kevin Cramer har vedvarende støttet hensynsløse og farlige planer om at lade profitterne for direktører for brændstofselskaber gå forud for befolkningens sundhed, så ham og Trump er et par indstiftet i en forurenet himmel, lyder det fra Melinda Pierce, der er øverste leder for miljøorganisationen Sierra Club.

Samme bekomst får nyheden fra Clintons lejr.

- Trumps valg af den højtråbende klimabenægter Kevin Cramer som manden, der skal råde ham om energipolitik, er bare det seneste bevis på, at hvis man lader ham komme tæt på Det Hvide Hus, så vil han bringe vores børns sundhed og vores fremtid i fare, siger Clintons talsmand, Jesse Ferguson.

/ritzau/Reuters