Truslen om EU-sanktioner knækker Kroatien

Kroatiens justitsminister, Orsat Miljenic, lover efter et møde med EU's justitskommissær, Viviane Reding, onsdag i Bruxelles at ændre kroatisk lov tilbage, så den igen overholder de krav, Kroatien skrev under på ved optagelsen i EU 1. juli i år.

Kommissionen varslede i sidste uge sanktioner mod Kroatien for at have ændret sin lov, så den ikke længere overholder kravene til den europæiske arrestordre.

Lovændringen menes at være lavet for at beskytte en tidligere kroatisk efterretningschef mod at blive udleveret til Tyskland.

Loven bliver ifølge justitsministeren ændret igen med effekt senest ved årsskiftet.

- Den kroatiske republik vil som en hastesag tage de nødvendige skridt for hurtigt og betingelsesløst at rette ind efter reglerne om juridisk samarbejde i straffesager og fuldt ud leve op til rammeaftalen om den europæiske arrestordre, siger Miljenic på et pressemøde i Bruxelles.

Ministeren ønsker ikke at forklare, hvorfor Kroatiens regering valgte at bryde EU's lovgivning i forbindelse med optagelsen.

- Jeg tror, det er noget, der vil blive diskuteret meget i Kroatien. Men jeg vil ikke gå ind i det nu. Det vil tage for lang tid. Nu er tiden kommet til at lukke denne her sag. Vi må videre, siger Miljenic.

Den kroatiske minister forsikrer om, at en kommende kroatisk forfatningsændring ikke har forbindelse til den pågældende sag.

/ritzau/

Dagens Gossip