Trussel fra venstrefløjen er »løst krudt«

Hun fastslår, at regeringen bliver nødt til at gøre op med sin »blå« politik og stopper med at »udmarve velfærdssamfundet«. Ellers skal den ikke regne med Enhedslistens mandater, når finansloven skal forhandles på plads.

Men der er tale om tomme trusler, vurderer politisk kommentator Hans Engell.

»Det er løst krudt. Enhedslisten og regeringen når en aftale om finansloven. Det er der ingen som helst tvivl om. Det er klart, at regeringen selvfølgelig er klar til at give nogle indrømmelser på nogle punkter, men der er ikke lagt op til et stordrama som det, vi oplevede i forbindelse med dagpengeopgørene,« siger Hans Engell.

Han hæfter sig desuden ved, at Enhedslistens politiske udspil, der blev præsenteret fredag, indeholder »sigtelinjer« og ikke »ultimative krav«. Det er også værd at notere sig, at Johanne Schmidt-Nielsen selv håber, at parterne kan gå ud af Finansministeriets glasdør sammen, når finansloven skal præsenteres, i modsætning til sidste år, hvor Enhedslisten lod regeringen præsentere aftalen alene.

»Det virker som om, Enhedslisten og regeringen har fundet en pragmatisk samarbejdsform, og dette års finanslovforhandlinger bliver formentlig nogle af de mest udramatiske, vi har haft i de seneste år,« siger Hans Engell.

Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke (S), er også tryg ved, at parterne finder sammen om at lave en finanslov.

»Vi står over for et omfattende forhandlingsforløb, men ligesom sidste år er jeg helt sikker på, at vi selvfølgelig kan finde en løsning, som er god for Danmark, og som vil have fokus på arbejdspladser og velfærd. Hvis det er det, Enhedslisten vil have, så er de kommet til de rette,« siger Magnus Heunicke.

Enhedslisten kalder imidlertid situationen alvorlig, og Johanne Schmidt-Nielsen understreger, at »der skal mere til end regeringsrokader og retorik for at få Danmark på rette kurs«.

»Hvis regeringen er parat til et brud med den blå kurs, og hvis de vil tage udgangspunkt i sommerens dagpengeaftale, så står vi fuldstændig til rådighed for aftaler og kompromisser, som, jeg synes, vi har gjort før,« siger hun.

Magnus Heunicke afviser blankt, at regeringen fører en blå og højredrejet kurs, men fastslår til gengæld, at regeringen vil fortsætte sin »stabile kurs«.

»Det er jeg ikke enig med dem i. En blå og højredrejet kurs er det, Lars Løkke (V) står for. Det er nedskæringer i vores velfærd, færre offentligt ansatte og brugerbetaling på kernevelfærd,« siger Magnus Heunicke.

»Vores kurs er arbejdspladser og velfærd og et samfund, hvor alle skal med. Men det har vi ikke råd til, hvis der ikke også kommer private arbejdsplader, og det må man indse, også hvis man er Enhedslisten,« siger han.

Enhedslisten præsenterede fredag udspillet »Fællesskab fungerer - sigtelinjer for en grøn og solidarisk politik, der kan vinde næste valg«. Udspillet består af tre hovedpunkter, som bliver partiets topprioriteter, når det i løbet af efteråret skal forhandle med regeringen om en ny finanslov.

De tre punkter handler om jobskabelse, økonomisk lighed og grøn omstilling.

Dagens Gossip