Trussel mod norsk økonomi

Nordmændene er oven på rent økonomisk, men spørgsmålet er, om det varer ved. En enorm olierigdom kombineret med en stærk velfærdsstat er blevet en sovepude. Sikkerhed kvæler den norske økonomi.

Det er det norske site e24.no, der citerer Reuters for historien.

Problemet er, at de norske lønninger er meget høje, og det gør, at de norske produkter bliver dyrere. Den store rigdom fra olien luner godt hos nordmændene, der har fint råd til at tage på ferie i udlandet, men den har også gjort den norske industri til tabere.

Det norske omkostningsniveau er en udfordring, og en højere kvalitet er ikke nok til at opveje prisforskellen. Den udtalelse kommer fra chefen for Kværner, der er et norsk ingeniørfirma, som arbejder med konstruktioner til olieplatforme.

Kværner har netop tabt udbuddet om at bygge et dæk til en af Statolis boreplatforme i Nordsøen til koreanske Daewoo. Det skete bare to uger efter, at det norske olieselskab gav kontrakten for bygning af en anden platform til et værft fra Singapore.

En af udfordringerne for den norske økonomi er, at produktiviteten ikke vokser nok, og at nordmændene arbejder mindre end i mange andre lande.

Det norske bruttonationalprodukt pr. indbygger er på 575.000 kroner. Til sammenligning er det danske på 320.000 kroner.

Dagens Gossip