Tsipras rydder op i sin græske regering efter revolte

Premierminister Alexis Tsipras har fredag ryddet op i sin græske regering og fyret en fremtrædende minister, der tidligere på ugen stemte imod reformer, som skal sikre fortsat økonomisk hjælp fra EU, Den Internationale Valutafond (IMF og Den Europæiske Centralbank (ECB).

Revolten i det venstreorienterede regeringsparti Syriza svækkede Tsipras på et tidspunkt, hvor han forsøgte at afværge, at Grækenland måtte forlade euro-samarbejdet.

Han måtte derfor finde støtten til de store reformer hos de proeuropæiske oppositionspartier, da der blev stemt natten til torsdag.

En af hardlinerne i Syriza, energiminister Panagiotis Lafazanis, må afgive sit job til den nuværende arbejdsminister, Panos Skourletis.

Tryfon Alexiadis bliver vicefinansminister i stedet for Dadia Valavani, som trådte tilbage i sidste uge i protest mod forhandlingerne med eurolandene.

Eucid Tsakalotos, som for to uger siden afløste Yanis Varoufakis som finansminister, beholder sin post.

Varoufakis var i øvrigt en blandt de mange i Syrizas parlamentsgruppe, som stemte imod reformerne. Han sammenlignede reformerne med Versailles-traktaten fra 1919, som pålagde Tyskland krigsskadeerstatninger efter Første Verdenskrig. Det skabte armod og nærede nazismen.

32 ud af Syrizas 149 parlamentsmedlemmer stemte imod, mens seks undlod at stemme.

Tsipras sagde, at han selv var modstander af reformerne, men at alternativet ville være meget værre - en ukontrollabel og katastrofal euro-exit.

Reformpakken indeholdt blandt andet en forhøjelse af momsen, forhøjelse af pensionsalderen, privatisering af offentlig ejendom og flere besparelser på det offentlige budget.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip