Tunesisk demokratibevægelse modtager Nobels fredspris

Demokratibevægelsen "Den tunesiske dialogkvartet", som blev dannet i 2013, modtager Nobels fredspris 2015 for sin centrale rolle efter det arabiske forår.

Kvartetten består af fire tunesiske organisationer, som modtager prisen tilsammen, siger Nobelkomitéens nye leder, Kaci Kullmann Five, på Nobelinstituttet i Oslo fredag formiddag.

Prisen tildeles for bidraget til at opbygge demokrati i Tunesien i kølvandet på Jasminrevolutionen i 2011, som var startskuddet på en række demonstrationer i den arabiske verden betegnet som Det Arabiske Forår.

- Kvartetten blev dannet i sommeren 2013, da processen med at indføre demokrati var i fare for at bryde sammen som følge af politiske drab og omfattende social uro.

- Den etablerede en alternativ og fredelig politisk proces, da landet stod på randen af borgerkrig, lyder det i begrundelsen for årets fredspris.

Kvartetten består af fagbevægelsen UGTT, arbejdsgiverorganisationen Utica, menneskerettighedsorganisationen LTDH og den nationale advokatforening, Ordre National des Avocats de Tunisie.

- Det er denne kvartet, ikke de fire organisationer hver for sig, som tildeles årets fredspris, siger Kaci Kullmann Five.

- De repræsenterede i denne proces forskellige sektorer og værdier i det tunesiske samfund: arbejdsliv og velfærd, retsprincipper og menneskerettigheder, lyder det videre i den skriftlige begrundelse fra Nobelkomitéen.

Tunesiens autoritære leder, Zine al-Abidine Ben Ali, som havde styret landet siden 1987, flygtede fra Tunesien efter omfattende protester i december 2010 og januar 2011, som kaldes Jasminrevolutionen.

Tunesien anses som det eneste land, hvor det arabiske forår har ført til en vellykket demokratisk proces.

På forhånd var den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og pave Frans blandt favoritterne til at modtage prisen, som skulle findes mellem 273 kandidater.

Sidste år modtog den pakistanske skolepige Malala Yousafzai prisen for sit arbejde for alle børns ret til uddannelse.

Hun delte prisen med den 60-årige indiske børnerettighedsforkæmper Kailash Satyarthi, der blev æret for sin kamp mod børneslaveri.

/ritzau/

Dagens Gossip