Tunesisk demokratibevægelse modtager Nobels fredspris

Skrevet af admin

09/10/2015

Mest læste i dag

Demokratibevægelsen "Den tunesiske dialogkvartet", som blev dannet i 2013, modtager Nobels fredspris 2015 for sin centrale rolle efter det arabiske forår.

Kvartetten består af fire tunesiske organisationer, som modtager prisen tilsammen, siger Nobelkomitéens nye leder, Kaci Kullmann Five, på Nobelinstituttet i Oslo fredag formiddag.

Prisen tildeles for bidraget til at opbygge demokrati i Tunesien i kølvandet på Jasminrevolutionen i 2011, som var startskuddet på en række demonstrationer i den arabiske verden betegnet som det arabiske forår.

- Kvartetten blev dannet i sommeren 2013, da processen med at indføre demokrati var i fare for at bryde sammen som følge af politiske drab og omfattende social uro.

- Den etablerede en alternativ og fredelig politisk proces, da landet stod på randen af borgerkrig, lyder det i begrundelsen for årets fredspris.

Kvartetten består af fagbevægelsen UGTT, arbejdsgiverorganisationen Utica, menneskerettighedsorganisationen LTDH og den nationale advokatforening, Ordre National des Avocats de Tunisie.

- Det er denne kvartet, ikke de fire organisationer hver for sig, som tildeles årets fredspris, siger Kaci Kullmann Five.

- De repræsenterede i denne proces forskellige sektorer og værdier i det tunesiske samfund: arbejdsliv og velfærd, retsprincipper og menneskerettigheder, lyder det videre i den skriftlige begrundelse fra Nobelkomitéen.

Lykønskningerne er dagen igennem strømmet ind til prismodtagerne, som også får en hilsen med fra FN's generalsekretær, Ban Ki-moon.

- Den tunesiske dialogkvartet indgyder håb om, at alvorlige politiske udfordringer kan overvindes gennem dialog og konsensusbaseret politik. Deres eksempel er en inspiration for regionen og verden, siger Ban.

- Det arabiske forår begyndte med store håb, der snart blev afløst af dybe bekymringer. Tunesien har formået at undgå skuffelserne og de knuste håb, der på tragisk vis opstod andre steder, siger generalsekretæren.

Tunesiens autoritære leder, Zine al-Abidine Ben Ali, som havde styret landet siden 1987, flygtede fra Tunesien efter omfattende protester i december 2010 og januar 2011, som kaldes Jasminrevolutionen.

Tunesien anses som det eneste land, hvor det arabiske forår har ført til en vellykket demokratisk proces.

På forhånd var den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og pave Frans blandt favoritterne til at modtage prisen, som skulle findes mellem 273 kandidater.

/ritzau/