Tunesisk kvartet i Oslo for at modtage Nobels fredspris

Ved en ceremoni på Oslos Rådhus fik demokratibevægelsen "Den tunesiske dialogkvartet" torsdag overrakt Nobels fredspris 2015 for gruppens bidrag til opbygningen af demokrati i Tunesien i kølvandet på Jasminrevolutionen i 2011.

- Tunesien står foran store udfordringer, og der er stadig meget arbejde at gøre, siger Nobelkomiteens leder, Kaci Kullmnn Five, i forbindelse med prisoverrækkelsen.

Han udtrykker håb om, at fredsprisen vil få udviklingen i det nordafrikanske land til at gå i den rigtige retning.

- Tunesiens sikkerhedsudfordringer er påtrængende. Vi kender dem alt for godt. De ligner vore egne. De er vore egne. I terrorens tid er truslerne mod Tunesien og det tunesiske folk ikke til at skelne fra truslerne mod andre lande, siger hun videre.

"Den tunesiske dialogkvartet" blev dannet i 2013 og består af fire tunesiske organisationer, som modtager prisen tilsammen.

De fire organisationer er fagbevægelsen UGTT, arbejdsgiverorganisationen Utica, menneskerettighedsorganisationen LTDH og den nationale advokatforening, Ordre National des Avocats de Tunisie.

- I dag er der stort behov for en dialog mellem forskellige civilisationer, som må leve i fredelig sameksistens. I dag må vi gøre kampen mod terrorisme til en absolut prioritet, siger Houcine Abassi, som er generalsekretær for UGTT.

De fire organisationer repræsenterede i demokratiprocessen forskellige sektorer og værdier i det tunesiske samfund: arbejdsliv og velfærd, retsprincipper og menneskerettigheder, hedder den skriftlige begrundelse fra Nobelkomitéen.

Tunesiens autoritære leder, Zine al-Abidine Ben Ali, som styrede landet fra 1987 med en form for mafiaregime og udbredt korruption, flygtede fra Tunesien efter omfattende protester i december 2010 og januar 2011, som kaldes Jasminrevolutionen.

Tunesien anses som det eneste land, hvor det arabiske forår har ført til en vellykket demokratisk proces.

/ritzau/NTB

Dagens Gossip