Tunge erhvervsfolk angriber arveafgift

Sådan lyder opråbet fra 11 af landets største familiedynastier, der går sammen i et nyt netværk, som vil kæmpe for en ophævelse af arveafgiften og enklere regler for generationsskifte. Det skriver Berlingske.

De 11 virksomheder puster hermed til den tidligere så ophedede politiske debat om boafgiften, som er arveafgiftens formelle navn. Netværket, der blandt andet består af store koncerner som Danfoss, Bestseller, Jysk og Foss, vil forsøge at få de familieejede virksomheders vilkår på dagsordenen og dermed sætte fornyet gang i den politiske debat om vilkårene, når virksomheden overgår til næste generation.

»De nuværende regler dræner virksomhedernes egenkapital med mellem 19 og 76 procent ved et generationsskifte. Det går ud over investeringerne og koster rigtig mange arbejdspladser. Med det nye netværk vil vi blandt andet sætte fokus på konsekvenserne af reglerne,« siger bestyrelsesformand og medejer af Foss, Peter Foss.

I de afsluttende forhandlinger om regeringens vækstplan i foråret var en mulig ophævelse af arveafgiften den afgørende og eksplosive knast, der forlængede forhandlingerne. Venstre, de Konservative og Liberal Alliance krævede en afskaffelse eller nedsættelse af afgiften, mens regeringen afviste kravet, da man vurderede, at pengene kunne bruges bedre andre steder.

Dengang blev spørgsmålet skudt til hjørne, da partierne blev enige om, at der afsættes en pulje penge, som de, der vinder næste valg, frit kan disponere over.

I Venstre understreger skatteordfører Torsten Schack Pedersen (V), at partiet fortsat satser på en afskaffelse af arveafgiften i næste valgperiode.

»De familieejede virksomheder fylder rigtigt meget i Danmark, og det er forbundet med en stor skattemæssig belastning at gennemføre et generationsskifte. Vi vil fortsat kæmpe for at afskaffe arveafgiften ved generationsskifte,« siger han til avisen.

Et regeringsskifte efter næste valg vil dog ikke automatisk føre til en afskaffelse af boafgiften på 15 procent af virksomhedens værdi, da Dansk Folkeparti understreger, at partiet vil prioritere en lempelse af andre afgifter før boafgiften. Samtidig afviser Dansk Folkeparti at skære i den offentlige forbrugsvækst for at finansiere yderligere skattelettelser.

I regeringen er der ingen planer om at ændre reglerne. Skatteminister Holger K. Nielsen (SF) »tror ikke på, at det kan sikre arbejdspladser at fjerne arveafgiften«.

»Tværtimod er det vores vurdering i Skatteministeriet, at en afskaffelse skønnes at have en begrænset effekt på vækst og beskæftigelse. Samtidig er en afskaffelse af afgiften på arv jo ikke gratis. Det koster i størrelsesordenen én milliard kroner årligt at afskaffe afgiften, og de penge prioriterer regeringen at bruge til blandt andet uddannelse og klima,« siger han.

Mens skatteministeren afviser at lempe boafgiften, vil han gerne høre konstruktive forslag til en forenkling af reglerne ved generationsskifte.

Holger K. Nielsen støtter Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, der kalder de nuværende generationsskifteregler for favorable.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip