Turbojuletræer skal gøre julen grønnere

Skrevet af admin

23/12/2015

Dagens topnyheder

"Aldrig har det været så grønt", lyder det rundt om juletræet i morgen.

Men produktionen af juletræer kunne godt blive grønnere. Og hurtigere. Et forskningsprojekt skal nu speede juletræernes voksetid op til gavn for både juletræsbranchen og miljøet.

Danmark er Europas største eksportør af juletræer for årligt cirka 1,2 milliader kroner, og den europæiske efterspørgsel på de herhjemme altdominerende nordmannsgran er stigende.

Men tit tager det 10-13 år fra frøet lægges i jorden, til det fuldvoksne juletræ er klar. Dermed er en kortere voksetid en kærkommen julegave til både juletræsproducenter og forbrugere.

- Problemet er, at nordmannsgran vokser langsomt i starten og siden stærkt. Det giver ofte et uens træ. Så det vil være kæmpestort for branchen, hvis man kunne lave træerne hurtige og mere ensartede, siger Claus J. Christensen fra brancheforeningen Danske Juletræer.

Sammen med flere producenter vil Københavns Universitet undersøge, om juletræernes vækst kan speedes op ved at tilsætte hormonproducerende mikroorganismer til frøene under spiringen.

Projektet vurderes at kunne forkorte voksetiden fra over ti år i dag til cirka otte år i fremtiden. Det får støtte på knap ti millioner kroner fra Miljø- og Fødevareministeriet gennem erhvervsstøtteordningen Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP).

- Lykkes det at udvikle hurtigvoksende juletræer, vil det ikke kun give flottere træer hjemme i stuerne juleaften.

- Det vil være en klar konkurrencefordel for danske juletræsproducenter, og samtidig vil det gøre produktionen af juletræer grønnere, fordi producenterne får brug for mindre gødning og sprøjtemidler, siger miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V).

Danske juletræsproducenter presses i stigende grad af udenlandsk konkurrence.

Så kan man både forkorte vækstperioden og øge træernes kvalitet, er der mange penge at hente. Mens et ujævnt træ indbringer omkring 40 kroner pr. styk, står flotte tætte nordmannsgran snarere i 120 kroner pr. træ.

/ritzau/