Turbovækst i Japan

Hele 0,9 procent voksede den japanske økonomi således med i årets første kvartal, hvis der sammenlignes med kvartalet før. Det svarer til omkring 3,5 procent, omregnet til årlig vækst, hvilket er markant mere end i Europa, hvor der var en nedgang på 0,2 procent i første kvartal og også betydeligt mere end i USA, hvor en årlig vækst på 2,5 procent er ventet for første kvartal.

Det er især, fordi de japanske forbrugere er begyndt at købe stort ind, at væksten sætter farten op. Den økonomiske politik, som den japanske premierminister Shinzo Abe er ved at sætte i søen, ser dermed ud til at få den ønskede virkning.

Shinzo Abe har sagt, at han vil »skyde tre pile af sted mod økonomien«, som består af kraftige penge- og finanspolitiske stimulanser, som skal kombineres med omfattende strukturelle reformer, der gør den noget gammeldags og stive japanske økonomi mere fleksibel.

Den markante lempelse af pengepolitikken, som Bank of Japan med direktør Haruhiko Kuroda i spidsen allerede er i fuld gang med at rulle ud i praksis, har siden sidste efterår presset den japanske yen hele 30 procent ned i kurs.

Det har været med til at få de japanske aktier til at skyde i vejret med ekspresfart, hvilket er med til at stimulere det private forbrug, fordi mange japanere så føler sig rigere. Hele 45 procent er det særlige Nikkei 225-aktieindeks skudt i vejret alene i år, hvilket er mere end dobbelt så meget, som det amerikanske Standard & Poor’s 500 indeks er steget med.

De nye tal viser dog også, at priserne i Japan faldt med så meget som 1,2 procent, når første kvartal i år sammenlignes med året før. Det er denne deflation, der har stået på i mere end ti år, hvor priserne er raslet ned, som Bank of Japan forsøger at bekæmpe med sin meget aggressive pengepolitik, der øger pengemængden i Japan på dramatisk vis.

Boligmarkedet er også begyndt at få det bedre. Lejligheder i det centrale Tokyo steg med hele 48 procent i marts i forhold til samme måned året før. Boligpriserne i Japan er ellers ikke steget i ét eneste år siden 1991, viser tal fra Japan Real Estate Institute.

Den japanske centralbank har sagt, at de vil fordoble deres opkøb af statsobligationer i år for at presse inflationen op på to procent. Samtidig har den japanske regering annonceret en finanspolitisk stimulanspakke på 10.300 milliarder yen, hvilket svarer til tæt ved to procent af det japanske bruttonationalprodukt.

Herhjemme er stimulanspakker, så som forårspakken fra 2004 og tilsvarende pakker, kun yderst sjældent over én procent af BNP.

En talsmand for Kinas handelsminister sagde i torsdag, at de er bekymret for det store fald, som er set i den japanske yen på det sidste. Det gør det vanskeligere for Kina at sælge varer i Japan og svækker indtjeningen i mange kinesiske eksportvirksomheder, blev det fremhævet.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip