Turbulent start på historisk naziretssag

I de halvandet år, siden Beate Zschäpe meldte sig selv til politiet, er sagen blevet efterforsket. I sidste måned blev den udsat i tre uger, da den tyske forfatningsdomstol fandt det forkert af retten ikke at reservere pressepladser til især tyrkiske medier, der følger voldsomt meget med i sagen og kræver maksimale straffe til Beate Zschäpe og de fire medanklagede.

Inden processtart tilsluttede 77 ofre sig retssagen, og mandag krævede Beate Zschäpes advokat den øverste dommer, Manfred Götzl, taget af sagen. Begrundelsen var, at Götzl har krævet kropsvisitering af de anklagede, inden de træder ind i salen, mens der ikke er samme foranstaltninger over for andre. Det kaster ifølge forsvarerne en mistanke på de anklagede om, at de tager del i »forbudte« og »kriminelle« handlinger. Dommeren fortsatte dog sagen, mens klagen behandles.

Beate Zschäpes påstand er nemlig, at hun ikke vidste besked om drabene. Og det er bestemt ikke en given ting, at anklagemyndigheden kan bevise, at hun gjorde.

I 13 år levede Beate Zschäpe sammen med Uwe Mundlos og Uwe Böhnhardt under jorden. Beate Zschäpe var det sociale ansigt udadtil, der blev gode venner med naboerne. Hun stod ifølge anklagerne også for pengene, der kom ind fra 15 væbnede røverier forskellige steder i Tyskland, ligesom hun var med til at skaffe våben. Men hun har tilsyneladende ikke deltaget i drabene. Anklagemyndigheden har alligevel anklaget Beate Zschäpe for medskyldighed i de ti mord og ikke bare for medhjælpen. Spørgsmålet er, om det kan bevises.

Uwe Mundlos og Uwe Böhnhardt begik selvmord efter det sidste røveri, og Beate Zschäpe har opretholdt total tavshed siden, hun meldte sig selv og vil ifølge sine advokater heller ikke udtale sig under sagen.

Retssagen, som omfatter omkring 600 vidner, ventes at tage op til et par år.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip