Turister går uden om Tyrkiet oven på bombeangreb

Der er blevet længere mellem glade turister, som tager feriebilleder foran Den Blå Moske i Istanbul eller Atatürk-mausoleet i Ankara.

På blot et år er situationen i Tyrkiet blevet meget mere anspændt, efter at en række voldsomme bombeangreb har ramt landet - heriblandt det seneste tirsdag mod Tyrkiets største lufthavn med flere end 40 dræbte.

Det vurderer seniorforsker Cecilie Banke fra Dansk Institut for Internationale Studier (Diis), der selv har besøgt Tyrkiet for nylig.

- Jeg var i Istanbul for tre til fire uger siden samme sted, som jeg besøgte sidste år på nogenlunde samme tid. Og der er kæmpe forskel, siger hun.

- Normalt er storbyen en kæmpe turistattraktion, men denne gang var der ikke særligt mange mennesker.

Og det koster Tyrkiet, at turisterne bliver væk. Det siger Mehmet Ümit Necef, der er lektor ved Center for Mellemøststudier på Syddansk Universitet, til Ritzau:

- Terroristerne rammer tyrkisk økonomi, som er meget afhængig af indtægterne fra turisme.

- Mange turister er bange for at tage til Tyrkiet. Og efter de seneste angreb har mange rejseselskaber aflyst deres rejser til Tyrkiet, fordi folk er bange for at blive tilfældige ofre for en terroraktion, tilføjer Mehmet Ümit Necef.

Angrebet mod lufthavnen, som ingen endnu har taget skylden for, er derfor meget symbolsk, vurderer Mehmet Ümit Necef.

Han mistænker den militante islamistiske gruppering Islamisk Stat (IS), der holder til i Syrien og Irak, for at stå bag.

- IS har haft et ondt øje til Tyrkiet i lang tid, siger Tyrkiet-eksperten.

Den internationale koalition mod IS flyver på bombetogter fra det sydlige Tyrkiet

- IS er meget utilfreds med, at Tyrkiet tillader koalitionen at bruge den lufthavn, forklarer Mehmet Ümit Necef.

/ritzau/

Dagens Gossip