Turister kommer hjem med livsfarlige bakterier - sådan beskytter du dig på ferien

Skrevet af Kristine Bugbee

05/06/2015
Mange får uønskede bakterier med hjem fra ferien. Foto: Polfoto

Mest læste i dag

Når kufferten bliver pakket ud efter endt sommerferie, er det ikke altid kun nyt tøj, en pæn kulør og gode minder, som er fragtet med hjem fra de varme lande. En knap så hyggelig souvenir er de antibiotika-resistente bakterier, som mange vender tilbage med - som regel helt uden at vide det.

Det sker oftest på rejser i Asien i forbindelse med at være smittet med diarre, som er en af de mest udbredte sygdomme blandt turister. En ny undersøgelse fra Finland viser, at ud af 430 rejsende fik 67 procent diarre på deres ferie, og af dem havde 21 procent antibiotika-resistente tarmbakterier med hjem. 

Chancen for at blive inficeret med de farlige bakterier er størst i lande, hvor hygiejnen er dårlig.

Når bakterierne har udviklet sig til at være resistente, skyldes det grundlæggende landets måde at bruge antibiotika på, forklarer Eskild Petersen, som er overlæge og ekspert i infektionssygdomme på Skejby Sygehus.

- Bakterierne bliver resistente, fordi disse lande ikke har kontrol med, at antibiotika skal være receptpligtig. De har et ukontrolleret forbrug, så de bruger det for meget, og de bruger det forkert. Det hænger desuden også sammen med et uhæmmet antibiotikaforbrug i landbruget, siger han.

Læs også: 10 gode råd mod flyskræk

Personer, som bliver inficeret med de resistente bakterier, bliver ikke nødvendigvis syge med det samme, men ved senere antibiotikakrævende behandling risikerer de at få nedsat eller ingen effekt af antibiotika, hvilket i værste fald være livstruende.

- Det kan også være, at man ikke selv bliver påvirket af bakterierne og dermed ikke opdager, at man har dem med hjem. Men man kan godt sprede bakterierne, selvom man ikke selv mærker noget til dem, siger Eskild Petersen.

Han anbfaler, at man først og fremmest skruer helt op for sin håndhygiejne, når man er i udlandet. Man skal vaske sine hænder oftere, være mere påpasselig med at røre ved ting og sørge for at bruge desinficerende gele ofte.

- Det skal man gøre, fordi der er bakterier over alt. Især i et varmt og tropisk klima, så er der flere bakterier på dørhåndtag og overflader. Man kan desuden overveje at lade sig vaccinere mod rejsediarre, før man tager af sted, hvis man er ældre eller svækket, lyder rådet fra Eskild Petersen.

Ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO er antibiotikaresistens blevet en af verdens alvorligste trusler mod menneskers sundhed.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler: