Tusind år gammelt sølvkors fundet på Bornholm

Endnu et relikviekors er dukket op på Bornholm. Overdelen af sølvkorset er blevet fundet af amatørarkæolog Kim Lund-Hansen nær den sølvskat og et andet relikviekors, der for en måned siden blev fundet ved Østermarie.

Sammen med fundet i sidste måned kan det nye kors give ny viden om Danmark i 1100-tallet, fortæller museumsinspektør ved Nationalmuseet Poul Grinde-Hansen.

- Når man ser på korset sammen med de andre ting, der er fundet, er det med til at fortælle en spændende historie. En historie som kan blive endnu mere spændende, jo mere vi får kigget mere på det.

- Det er med til at give ny viden om 1100-tallet, sådan et fund som det her, siger han.

Korset er lavet af sølv og har et billede af Jesus på korset med forskellige figurer ved siden af. Det er slemt beskadiget, for det er tydeligvis blevet grebet af en plov, som har trukket det hen gennem jorden, men man kan sagtens se motiverne på det.

- Typen af kors er noget, man kender fra Østeuropa, men når man ser på graveringerne her, kan korset strengt taget godt være lavet i Danmark, men inspireret dernede fra, fortæller Poul Grinde-Hansen.

Han forklarer, at korset i 1100-tallet har været en personlig ejendom, der har været beregnet til at bære i en kæde rundt om halsen. Det har tilhørt en rig person, måske en stormand eller en købmand.

I dets indre har der engang ligget en eller anden form for et relikvie, som har gjort korset særlig helligt. Ud over at være smukt at se på har det altså fungeret som en slags amulet.

Det nye fund kommer bag på arkæologerne på Bornholms Museum, der troede, de havde fundet det hele, da det første relikviekors dukkede op. Nu vil museumsinspektøren fra Bornholms Museum sammen med Kim Lund-Hansen søge videre ved Østermarie.

 

Dagens Gossip