Tusinder køber medicin ulovligt på nettet

Skrevet af admin

27/06/2016

Dagens topnyheder

Hvis du har fundet allergipiller eller spændende slankemidler på din ferie i USA, som man ikke kan købe på danske apoteker, kan det være fristende at købe præparaterne på nettet. Og det kræver kun et par klik.

Utallige udenlandske hjemmesider har lægemidler på hylderne, som kan leveres direkte til din danske hoveddør. Men det er ulovligt at bestille håndkøbsmedicin fra lande uden for EU og EØS.

De danske toldmyndighed snupper hvert år tusindvis af pakker med alt fra smertestillende medicin til antibiotika, p-piller, blodtryksmedicin, antidepressiv medicin og gigtmedicin, siger Preben Buchholtz, underdirektør i Skats toldafdeling.

- Det er min vurdering, at forbrugerne oftest køber lægemidlerne til eget brug, fordi de har fundet et godt tilbud på nettet. Men det er hamrende vigtigt, at folk ved, hvad de risikerer, siger Preben Buchholtz.

I 2015 var der 3342 sager om ulovlig indførsel af lægemidler til Danmark, viser tal fra Lægemiddelstyrelsen. Det svarer til ni sager om dagen.

Den største gruppe lægemidler, som bliver indført ulovligt, er potensmidler, søvnregulerende midler og slankemidler.

Når loven siger, at man ikke må købe medicin på nettet fra lande uden for EU og EØS er det af hensyn til patienternes sikkerhed, fortæller Karen Juul Jensen, jurist i Lægemiddelstyrelsen.

- Man kan desværre købe medicin på nettet, som kan være skadeligt og ulovligt overhovedet at fremstille. Vi har set grelle eksempler på udenlandske præparater, som er fremstillet under meget ukontrollerede og uhygiejniske forhold, for eksempel ved brug af cementblandere, siger Karen Juul Jensen.

Selv om pillerne og pakningsmaterialet kan se professionelt ud, kan man heller ikke være sikker på, hvad pillerne indeholder, fortæller Karen Juul Jensen.

- Vi ser eksempelvis slankemidler, som giver sig ud for at være urteprodukter, men i virkeligheden indeholder aktive lægemiddelstoffer, som kan være skadelige, siger hun.

Hvis man vil købe lægemidler på nettet, er det kun tilladt at benytte forhandlere med base i EU og EØS-lande. Men det kan være svært at gennemskue, hvor onlinebutikken sælger fra.

- Mange danskere falder i en fælde, fordi en hjemmeside ser ud til at have base i EU, men produkterne bliver i virkeligheden solgt fra for eksempel Kina, Indien og USA, siger Karen Juul.

Du kan tjekke om onlineforhandleren har base i EU eller EØS ved at kigge efter det grønne EU-logo.

Fakta: Hvis du bestiller lægemidler ulovligt:

- Når man bestiller lægemidler på nettet, havner pakken hos de danske toldmyndigheder, som identificerer, hvad pakken indeholder.

- Hvis toldmyndighederne kan se, at pakken indeholder lægemidler, der er ulovligt importeret, overdrager de sagen til Lægemiddelstyrelsen.

- Hvis Lægemiddelstyrelsen vurderer, at medicinen er til privat brug, og at personen har været i god tro om købet, får man normalt en advarsel.

- Hvis Lægemiddelstyrelsen ser gengangere, kan man blive straffet med bøde.

/ritzau/FOKUS