Tusindvis af lærere har været ved at give op

Skrevet af admin

12/03/2014

Dagens topnyheder

De seneste års ballade om folkeskolen har sat sine spor bag katetrene.

I hvert fald hvis man skal tro en medlemsundersøgelse, som Danmarks Lærerforening (DLF) har foretaget blandt lærere og børnehaveklasseledere i folkeskolen.

Her svarer to af tre af de cirka 16.000 deltagere, at de har overvejet at forlade faget inden for det seneste år.

Undersøgelsen er ikke nødvendigvis repræsentativ for de omkring 59.400 lærere og børnehaveklasseledere i DLF.

Men når minimum 10.600 lærere - fordelt bredt på alder og geografi svarer, at de har tumlet med tanker om at skifte til et helt andet karrierespor - kan det ikke undgå at påvirke hverdagen på skolerne.

Det vurderer Peter Busch-Jensen, som forsker i arbejde og læring ved Roskilde Universitet.

- Man løser ikke sine arbejdsopgaver særlig godt, hvis man er usikker omkring fremtiden. Man skal ikke undervurdere, at trygge rammer og forudsigelighed er enormt vigtigt for vores trivsel og evne til at være kreative, siger han.

Hos Danmarks Lærerforening ser formand Anders Bondo Christensen en klar sammenhæng mellem lærernes overvejelser og det seneste års store omvæltninger på folkeskoleområdet.

- Lærerne føler ikke, at der er nogen, der tager deres bekymringer alvorligt. Man har taget en beslutning i en økonomiaftale om, at nu skal alle lærere undervise tre lektioner mere om ugen.

- Men hvordan det skal kunne lade sig gøre, det er der ikke én, der har et bud på. Og det er med til at styrke frustrationerne, siger lærerformanden.

På skolernes inspektørkontorer har man godt bemærket utilfredsheden.

- Der er blevet stillet meget mistillid til reformen, og om skolen overhovedet bliver noget værd. Samtidig følte mange sig voldsomt krænket over forløbet omkring lockouten. Det har stukket rigtig dybt ind i hjertet på mange lærere, siger formanden for Skolelederforeningen, Anders Balle.

Han tror dog, at andelen af tvivlere vil falde, når lærerne har oplevet hverdagen efter reformen.

Holdningen deles af formanden for KL's løn- og personaleudvalg, Michael Ziegler (K), der heller ikke er overrasket over, at mange lærere tumler med tanken om et andet arbejde.

- Det kan godt være, at lærerne går med tanker om at skifte jobbet ud, men de konkrete tal viser faktisk den modsatte tendens. Færre lærere forlader deres job end tidligere, siger han.

/ritzau/