Tusindvis af mennesker byder flygtninge velkommen: “Der er en folkebevægelse i gang”

Velkommen til Danmark.

Sådan lyder det vigtigste budskab fra demonstrationen foran Christiansborg, som er blevet stablet på benene med et imponerende tempo.

I alt har 39.800 personer på under en uge tilmeldt sig arrangementet via Facebook, og slotspladsen var allerede tæt pakket klokken 13 - trods regnbyer, blæst og dårlig lyd fra scenen.

- Vi siger velkommen til dem, der krydser grænserne på flugt fra krig og nød. Men vi siger også velkommen til et nyt Danmark. Et Danmark, som er mere solidarisk, og som ikke laver skarpe skel mellem ‘os’ og ‘dem’, fortæller 32-årige Bue Rübner Hansen, som er en af arrangørerne.

Det var egentlig meningen, at demonstrationen skulle afholdes på Nørrebro. Det havde Københavs Kommune bestemt. Men da politiet opdagede det store antal tilmeldte på Facebook, blev det rykket til Christiansborg.

- De ringede og sagde, at de godt kunne se, de blev nødt til at flytte os ind på den vigtigste plads i Danmark. Så det var bare en bekræftelse af, at myndighederne har lagt mærke til, at der er en folkebevægelse i gang.

Bue Rübner Hansen er begejstret over, at så mange danskere har valgt at bruge deres lørdag på at deltage i demonstrationen.

- Det er utroligt imponerende. Da vi først planlagde det, havde vi en drøm om, et par tusinde ville komme, siger han.

15-årige Magnus Holm fra Birkerød deltager for at sende et signal til magthaverne.

- Jeg synes, at det er en vigtig, at vi hjælper. De (flygtningene, red.) har ikke andet. Vi ødelægger ligesom hele systemet ved at være så lukkede. Jeg håber, at vi får skabt noget opmærksomhed, så politikerne kigger ned og ser os, fortæller han.

Magnus Holm deler holdning med flere af de fremmødte, som Dagens.dk har talt med på slotspladsen:

Nadja Jensen (til højre på billedet), 19, København
Jeg synes, det er vigtigt at sende et signal om, at de er velkomne, og at de bliver mødt godt i Danmark. Så de ikke kun møder modstand.

Jeg synes, at retorikken er ret grim fra politikernes side, og det synes jeg, er ret ubehageligt. Men jeg synes, det er dejligt at se, at her er mange folk. Det er som om, at det har åbnet øjnene på mange folk, som ikke før deltog i debatten.

Jeg håber, at det åbner politikernes øjne lidt, og at vi ikke får strammere regler, og at det bliver lettere at komme til Danmark.

Steen Droob, 69, København
Jeg synes, vi tager meget dårligt imod flygtninge her i landet. Vi skal være meget bedre til at tage imod flygtninge. De stramninger, der er sket de sidste ti år, er fuldstændigt skammelige. Og jeg synes også, at retorikken imod flygtninge er blevet langt værre. Vi har haft en stolt tradition i Danmark siden Ungarnskrisen i 1956. Vi har taget godt imod flygtninge hele vejen igennem - bare ikke de sidste 10 år. Det er grunden til, at jeg er her i dag.

Jeg håber, at regeringen forstår, at de skal tage en del af det ansvar, det er at modtage flygtninge. Uanset om de søger asyl eller ej - hvilket jeg godt kan forstå, at de ikke gør lige nu.

Jeg synes, vi skal tage meget bedre imod dem. Den hetz, der er mod flygtninge og menneskesmuglere, den er ret bizart. Hvis vi ikke havde haft menneskesmuglere i 1943, fiskere i kystbyer, der smuglede jøder til Sverige, så havde der siddet 5.000 flere flygtninge i tyske koncentrationslejre. Man skulle måske stoppe jagten på menneskesmuglerne og i stadet skabe nogle indfaldsveje til Europa, som gør, at flygtninge ikke er nødt til at købe faldefærdige både og betro sig til lastbilchauffører, der fragter dem tværs over Europa.

Camilla Momme, 43, København
Jeg vil gerne være med til at vise, at der en anden stemme i Danmark, end den inde på Christiansborg i øjeblikket. Der kom en mand gående med et kæmpe skilt for et øjeblik siden, hvor der stod ‘I feel ashamed that no one wants to stay in Denmark’. Jeg synes, det er så frygteligt. Det er ikke det Danmark, jeg kender og gerne vil kendes for. Jeg synes, det er frygteligt, det vi bliver slået i hartkorn med i øjeblikket.

Jeg synes, det er meget, meget dejligt, at vi de sidste par dage har set, at der også er en anden stemning i befolkningen. I bund og grund tror jeg ikke, at vi rykker så meget i dag, men kan jo håbe, at de kigger med inde fra Christiansborg.

Følg Dagens Politik for flere lignende artikler:

 

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip