Tusindvis af norske rygere ønsker at prøve e-cigaretter

Norge er med en stram lovgivning om elektroniske cigaretter i færd med at kvæle en historisk mulighed for at nedbringe antallet af tobaksrelaterede sygdomme.

Det siger en norsk forsker i anledning af en ny meningsmåling, som viser, at tusindvis af rygere i Norge ønsker at afprøve e-cigaretter som et alternativ til de traditionelle cigaretter.

I dag er der omkring 40.000 brugere af e-cigaretter i Norge.

Men mere end hver fjerde ryger siger, at de kunne tænke sig at prøve dampcigaretten. Problemet er, at det er forbudt at sælge nikotinholdige e-cigaretter i Norge.

En meningsmåling lavet af Ipsos viser, at 28 procent af de nordmænd, som dagligt ryger, kunne have lyst til at skifte til e-cigaretter. Det svarer til cirka 175.000 rygere.

E-cigaretter indeholder en væske enten med eller uden nikotin.

Der findes ikke nogen dokumentation for de eventuelle sundhedsmæssige effekter af e-cigaretter.

Og derfor har myndighederne i Norge valgt at forbyde salg af nikotinholdige e-cigaretter. Import til eget brug er dog tilladt.

Karl Erik Lund, forskningsleder ved Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus), mener, at forbuddet bør erstattes af et regelsæt, som sikrer kontrol med e-cigaretter og giver forbrugerne bedre sikkerhed.

Som loven er i dag, er sundhedsmyndighederne godt i gang med at ødelægge en historisk mulighed for at reducere antallet af sygdomstilfælde, siger han.

Karl Erik Lund håber, at EU's nye tobaksdirektiv kan føre til, at Norge ophæver forbuddet mod e-cigaretter.

/ritzau/NTB

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip