Tusindvis af tyske mulatbørn blev adopteret illegalt til Danmark

Mange af adoptionerne var illegale, og der blev ikke ført statistik. Den nu afdøde mellemmand Tytte Botfeldt har selv udtalt, at hun stod for at formidle 2.000 adoptioner, og tal fra et adoptionsudvalg, SFI og avisartikler bekræfter, at der er tale om flere tusinde, skriver Politiken.

Iben Dressel var otte måneder, da hun blev hentet af danske adoptivforældre på et børnehjem i Hannover i juli 1965. Gennem sin opvækst blev hun mishandlet, og hun blev vidne til, at adoptivforældrene slog hendes tre adoptivsøskende ihjel.

»Jeg har meget lidt tillid til andre mennesker. Der er kun én til at passe på mig, og det er mig selv. Der er kun én at stole på, og det er mig selv. Tanken om at knytte mig til nogen gør mig fysisk dårlig,« siger Iben Dressel til Politiken.

Mulatbørnenes risiko for at ende i misbrugshjem, som arbejdskraft eller i dårlige familier - nogle med seksuelt misbrug - var stor på grund af den illegale praksis, hvor en mellemmand etablerede kontakt uden autorisation fra Justitsministeriet, som så igennem fingre med det. De danske adoptivforældre kørte over grænsen, pegede på et barn på børnehjemmet - og tog i mange tilfælde barnet med hjem uden skriftlig tilladelse, skriver Politiken.

Den illegale virksomhed er siden blevet til adoptionsbureauet DanAdopt.

Det vil være en fejl at tro, at problemerne alene tilhører fortiden, siger adoptionsforsker Lene Myong fra Aarhus Universitet, der mener, at transnational adoption helt grundlæggende bør tages op til revision:

»Dansk adoptionshistorie har været præget af uendeligt mange gode intentioner, men adoption som mål har helliget midlet og gjort det muligt at se igennem fingre med overgreb og ulovlige handlinger, som de nye oplysninger i bogen dokumenterer,« siger hun til Politiken.

Det har ikke været muligt for Politiken at få en kommentar fra DanAdopt.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip