Tusk byder 27 EU-ledere til skilsmissemøde uden Cameron

EU-præsident Donald Tusk inviterer lederne af de 27 medlemslande, der bliver i EU, til topmøde om "skilsmisseprocessen" uden den britiske premierminister, David Cameron.

Det skriver han fredag i sin invitation til det længe planlagte EU-topmøde, der holdes i Bruxelles tirsdag og onsdag i den kommende uge.

Cameron deltager således kun i topmødets første dag, hvorefter statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og de andre ledere for lande, der bliver i EU, onsdag blandt andet skal diskutere EU's fremtid efter den britiske exit.

- Først og fremmest vil vi diskutere den såkaldte "skilsmisseproces" som beskrevet i traktatens artikel 50, skriver Donald Tusk i sin invitation, efter at han fredag har talt med David Cameron og konsulteret alle andre EU-ledere.

- Dernæst vil vi indlede en diskussion om fremtiden for Den Europæiske Union med 27 medlemslande, skriver han.

EU-topmødet har i forvejen en stribe store sager på dagsordenen, herunder flygtninge- og migrationskrisen, forbedringer af det indre marked for at fremme vækst og arbejdspladser og forbedret sikkerhed gennem et tættere samarbejde med Nato.

- Det er faktisk endnu vigtigere end nogensinde før at håndtere disse udfordringer, skriver Donald Tusk til EU-lederne.

David Cameron, der efter at have tabt folkeafstemningen har bebudet sin afgang - men først til oktober - skal tirsdag aften redegøre for situationen i Storbritannien efter torsdagens exitafgørelse fra vælgerne.

Tusk og lederne af EU-Kommissionen, Europaparlamentet og premierminister Mark Rutte fra det hollandske EU-formandskab siger fredag i en fælles udtalelse, at Storbritannien skal iværksætte exitproceduren i EU-traktatens artikel 50 så hurtigt som muligt.

- Vi forventer nu, at Storbritanniens regering fører det britiske folks beslutning ud i livet så hurtigt som muligt, uanset hvor vanskelig den proces må være, hedder det i udtalelsen.

Men Cameron siger fredag, at han vil overlade den beslutning til en ny regering.

Når først artikel 50 er aktiveret, har EU og Storbritannien to år til at forhandle sig til rette om vilkår og betingelser for udmeldelsen og en ny aftale om Storbritanniens fremtidige forhold til EU.

Tidsfristen kan dog forlænges, og mange tror, at det kan tage helt op til ti år at gennemføre den britiske udmeldelse.

Boris Johnson, der har ledet den britiske EU-modstand og er på tale som ny premierminister efter David Cameron, siger fredag, at det ikke haster med at indlede exitprocessen.

/ritzau/

Dagens Gossip