Tusk: Flere åbne spørgsmål før topmøde med Tyrkiet

Skrevet af admin

15/03/2016

Dagens topnyheder

EU's topmødechef, Donald Tusk, siger, at der er en del åbne spørgsmål før topmødet mellem Tyrkiets og EU's stats- og regeringschefer torsdag og fredag.

- Der er nu udarbejdet et "temakatalog" over de områder, hvor der må opnås enighed, siger Tusk, som tirsdag havde forberedende drøftelser med den tyrkiske regeringschef, Ahmet Davutoglu, i Ankara.

Tusk tilføjer, at samarbejdet mellem EU og Tyrkiet ikke kun omfatter spørgsmål om migration, men også gælder økonomiske udfordringer og den fælles kamp mod terrorisme samt spørgsmål om visumfrihed.

Davutoglu siger, at formålet med aftalen til seks milliarder euro er at nå til enighed med europæerne om en reduktion af den illegale migration og skabe sikkerhed på passagen til EU.

- Tyrkiet forhandler ikke om penge og anser ikke målet for at være finansielt - men humanitært, siger Davutoglu i en erklæring sammen med Tusk.

EU og landene på Balkan har efter en historisk tilgang af flygtninge og migranter det seneste år taget mere effektive metoder i brug for at bremse flygtningestrømmen.

Balkanruten, hvor adskillige tusinde mennesker dagligt ankom til EU fra sidste sommer og indtil for nylig, er reelt lukket, da beslutninger i Tyskland og Østrig har fået en hel stribe lande til at lukke deres grænser.

Som konsekvens er tusindvis af flygtninge og migranter strandet i Grækenland.

På et topmøde er EU og Tyrkiet for nylig blevet enige om, at Tyrkiet skal tage alle migranter og flygtninge tilbage, som illegalt krydser havet fra Tyrkiet til de overbelastede græske øer.

Alle omkostninger til dette skal betales af EU.

Samtidig er parterne enige om, at for hver syrer, Tyrkiet tager imod fra de græske øer, skal EU-landene tage imod en anden syrer fra flygtningelejrene i Tyrkiet.

Tyrkiet er i dag hjemsted for flere end 2,7 millioner flygtninge fra krigen i Syrien.

/ritzau/AFP