Tusk ser første tegn på enighed i EU om flygtninge

Skrevet af admin

04/03/2016

Mest læste i dag

EU's præsident, Donald Tusk, siger ifølge Reuters, at han for første gang siden flygtningekrisens udbrud sidste år ser tegn på konsensus i EU.

Udtalelsen er fremsat i en invitation til de europæiske ledere til et topmøde i Bruxelles mandag med Tyrkiet.

Tyrkiets udenrigsminister, Mevlüt Cavusoglu, siger samtidig, at der er sket et betydeligt fald i antallet af flygtninge, som ankommer til landets grænser på grund af nye visumregler.

- Vi er ved at evaluere vores visumregler, og vi ser et betydeligt fald i antallet af flygtninge, siger Cavusoglu.

- Tyrkiet lever op til sine forpligtelser inden for rammen af handlingsplanen i forhold til migrationen, siger Cavusoglu, som talte med journalister fredag under et besøg i den græske hovedstad, Athen.

Udtalelsen kom, samtidig med at en EU-delegation i Tyrkiet under ledelse af Tusk understregede, at tyrkerne må sikre en stærk reduktion i antallet af illegale migranter senest den 1. juni.

I 2015 kom der 1,2 million asylansøgere til EU - mere end det dobbelte i forhold til året før, viste nye tal fredag.

Tusk roser Tyrkiet for øget samarbejde om kontrol med kysterne og skærpede visumregler. Men han sagde torsdag, at den tyrkiske regering er enig med EU om, at antallet af flygtninge og migranter stadig er alt for højt.

EU-præsidentens besøg i Ankara og Istanbul er et led i forberedelserne til et EU-topmøde mandag i Bruxelles mellem EU og Tyrkiet. Her vil parterne gøre foreløbig status over deres fælles handlingsplan om at bremse menneskestrømmen ud af Tyrkiet til gengæld for milliardstøtte fra EU.

Tusk mødtes fredag med præsident Recep Tayyip Erdogan i Istanbul om flygtningekrisen og relationerne mellem Tyrkiet og EU.

EU's præsident sagde torsdag, at økonomiske migranter skal holde sig væk fra EU.

- Jeg ønsker at appellere til alle jer potentielle ulovlige økonomiske migranter, uanset hvor I er fra: Lad være med at komme til Europa. Tro ikke på smuglerne. Lad være med at risikere jeres liv og jeres penge. Det vil alt sammen være for ingenting, sagde han.

/ritzau/Reuters