Tusk til euroledere: I bliver her til Grækenland er løst

EU-præsident Donald Tusk har søndag formiddag aflyst aftenens topmøde for alle 28 EU-landes stats- og regeringschefer. De 19 eurolandes ledere skal stadig mødes søndag eftermiddag.

- Jeg har aflyst EU-topmødet i dag. Eurotopmødet begynder klokken 16 og varer, indtil vi afslutter forhandlingerne om Grækenland, skriver Tusk på Twitter uden helt klart at definere det konkrete mål.

Søndagens møderække begynder allerede klokken 11, når eurolandenes finansministre genoptager deres møde, der blev afbrudt omkring midnat.

Mødet blev lørdag sat på pause efter næsten ni timer.

Ved ankomsten til det genoptagne møde lørdag formiddag, udtrykker flere af finansministrene stadig meget begrænset tro på, at de på deres niveau kan komme særlig meget længere søndag.

Den slovakiske finansminister, Peter Kazimir, siger direkte, at han ikke forventer, at man kommer langt nok til at kunne åbne de tekniske forhandlinger om et nyt låneprogram for Grækenland, der har bedt om en ny, treårig støtteordning for 53,5 milliarder euro.

- Det er ikke muligt at indgå en aftale i dag. Men vi kan sende visse anbefalinger videre til stats- og regeringscheferne. Tillidsbruddet er så enormt, at det ikke er muligt at indgå en aftale, siger Kazimir ved ankomsten til formiddagens møde.

En lignende melding kommer fra EU-Kommissionens næstformand med ansvar for euroen, Valdis Dombrovskis.

- Som I så i går, var diskussionen ret kompliceret. Vi håber på mere fremskridt i dag. Men det er ret usandsynligt, at kommissionen får mandat i dag til at indlede forhandlinger om et tredje låneprogram, siger Dombrovskis til pressen.

Også den italienske finansminister, Pier Carlo Padoan, nævner manglen på tillid som en helt afgørende forhindring.

Både han og EU's økonomikommissær, Pierre Moscovici, opfordrer den græske regering til straks at fremsætte de lovforslag, der skal gennemføre de krævede reformer.

Den finske finansminister, Alexander Stubb, kommenterer ikke direkte lørdagens forlydender om, at den finske koalitionsregering risikerer at blive sprængt, fordi partiet De Sande Finner ikke vil acceptere at låne flere penge til Grækenland.

- Der er ingen, der blokerer for en aftale. Vi søger alle sammen konstruktivt at finde en løsning i en meget svær situation. Men de betingelser, Grækenland har præsenteret, er simpelthen ikke nok, siger Stubb.

Om forhandlingerne i eurogruppen siger Stubb, at hvis deres fremskridt måles på en skala fra et til 10, er man nu et sted mellem tre og fire.

Den østrigske finansminister, Hans Jörg Schelling, siger, at han som udgangspunkt altid er optimist - men at man allerede har mistet alt for meget tid.

- Der er tale om meget svære forhandlinger, for der er mange punkter, vi ikke er enige om - både internt i eurogruppen og mellem eurogruppen og Grækenland.

/ritzau/

Dagens Gossip