TV 2 bestilte ny gidseldokumentar

Selv om TV 2 Nyhederne selv havde en mand på pletten, der kunne rapportere fra frigivelsen af gidslerne, lægger nyhedschefen stor vægt på ikke at blive slået i hartkorn med Ekstra Bladet, der fra flere sider anklages for at være gået alt for vidt ved selv at sende en mand af sted som forhandler mellem pirater og rederiet Shipcraft.

Men mens nyhedschefen tager afstand fra Ekstra Bladets dækning, har TV 2s egen programafdeling på forhånd hyret et produktionsselskab til at lave en dokumentarudsendelse om selve gidselforhandlingen. En forhandling, som den dansk-somaliske Nasib Farah – der blev betalt som freelancer af Ekstra Bladet – stod bag. Den udsendelse vil blive vist inden for de næste par uger.

»Vi har haft fire nedslag i denne sag i begyndelsen. Vi har lavet meget research og har været på sagen, men vi har haft den samme holdning som Berlingske og Politiken. Dette her er et dilemma. Etisk, journalistisk og moralsk. Jeg synes, det var for chancebetonet at gå ud så tidligt som de (Ekstra Bladet, red.) gjorde, og omtale gidslernes situation, for min overbevisning er, at det ville forhøje prisen og forlænge processen. Vi har ikke været mediepartnere,« sagde Dyrby i »Presselogen«.

Allerede torsdag aften viste TV 2 dokumentaren »De danske gidsler – mareridtet i Somalia« om de to danske søfolks og deres fire filippinske kollegers fangenskab, deres angst og sygdom, og de kummerlige forhold, de levede under i piraternes lejr. Om få dage følger så en ny dokumentar på TV 2, der denne gang skal vise seerne Nasib Farahs rolle som forhandler.

Den 31-årige dansk-somalier, der er uddannet sælger i en Fona-butik, har i forvejen i 2010 lavet dokumentarfilmen »Min fætter er pirat« med samme produktionsselskab, Made in Copenhagen. Den film viser, hvordan en af Farahs fætre i Somalia på grund af fattigdom drømmer om at blive pirat.

I »Presselogen« blev chefredaktør for Ekstra Bladet Poul Madsen spurgt, hvordan man kan vide, at Farah ikke har fået betaling af piraterne under forhandlingen. Mens Poul Madsens svar var, at det kunne man ikke sikre sig, lyder svaret fra Nasib Farah selv:

»Det hele kommer frem, når dokumentaren kommer. I må være tålmodige.«

Netop mistænkeliggørelsen er hovedårsagen til, at Nasib Farah har valgt at lave dokumentaren, fortæller produceren, Helle Faber:

»Han frygter, at nogen vil tro, at han enten er i lommerne på piraterne eller Shipcraft. Han har valgt at dokumentere det hele, fordi han ved, at de spørgsmål vil komme.«

Hun arbejder nu på højtryk på at få dokumentaren klar til TV 2, som hun med kanalens programafdeling aftalte at lave for fire-seks uger siden. Før Nasib Farah tog til Somalia.

Ifølge TV 2s programdirektør, Sune Roland, er der intet dilemma i, at nyhedschef Michael Dyrby understreger, at kanalen ikke agerer mediepartner, mens programafdelingen bestiller en dokumentar fra selve forhandlingerne, når man ikke viser materialet frem, før konflikten er overstået.

»Så bliver man ikke nødvendigvis en aktiv part i spillet,« siger Sune Roland, der understreger, at programafdelingen ikke vil risikere at sætte folks liv og lemmer på spil.

»Vi følger for det meste processer, som foregår i forvejen, og dokumenterer dem. Vi vil ikke være aktive i at sætte folks liv på spil. Denne sag er heller ikke interessant, fordi der er menneskeliv på spil, men fordi det er en global konflikt og en problematik imellem vore rige lande og ikke helt så rige lande,« siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Michael Dyrby.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip